Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.06.2018.
20:57
Vestionline, rts rs A

Da li će srpski poslanici u Hrvatskoj biti građani drugog reda?

Građanska inicijativa "Narod odlučuje", koja se zalaže za izmenu hrvatskog izbornog zakona, prikupila je skoro 400.000 potpisa za održavanje referenduma. Između ostalog, traže da se ograniče prava predstavnicima manjina u Saboru, a potpise planiraju da predaju predsedniku Sabora 13. juna.

twitter.com/azavada
Zagreb: Hrvatski premijer smatra da je inicijativa promašena i neodgovorna prema manjinama.

Gotovo 400.000 hrvatskih građana stavilo je potpis na zahtev da se broj poslanika u Saboru smanji za 30, a da se poslanicima iz redova manjina zabrani da glasaju o pitanjima kao što je formiranje Vlade ili budžet. Ne brinu da će im inicijativu osporiti Ustavni sud.

- Ako pogledati član 15 Ustava, koji determiniše nacionalne manjine, ili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, videćete da naši predlozi ne menjaju ni jedan zarez. Ono što smo kroz referendumske predloge ponudili građanima jeste da se izjasne i da se upravo spreče političke ucene i reketiranja koja nisu data ni u članu 15 Ustava Republike Hrvatske, ni u Ustavnom zakonu Republike Hrvatske - objašnjava Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative "Narod odlučuje".

Hrvatski premijer smatra da je inicijativa promašena i neodgovorna prema manjinama.

- Umanjivati prava zastupnika je nešto što je meni apsolutno neprihvatljivo. To govorim danas jer nisam hteo uticati na proces dok se sakupljaju potpisi i mislim da je to ogroman korak unazad za nivo dosegnut u hrvatskoj demokratiji - smatra premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

U Savezu Srba, najbrojnije manjine u Hrvatskoj, kažu da je inicijativa nastavak širenja mržnje.

- Ova priča, da je to referendum da se ukinu prava svim nacionalinim manjinama, jeste priča za malu decu, ponavljam – prava meta su Srbi i nezadovoljstvo proustaških snaga što tamo ima još malo Srba i što oni imaju svoje predstavnike u Hrvatskom saboru - ističe predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta. 

Srbima su u Saboru garantovana tri mandata. Da bi se organizovao referendum koji bi to promenio, potrebno je da ga raspiše Hrvatski sabor samoinicijativno ili ukoliko to zatraži deset odsto punoletnih građana Hrvatske. Može da ga raspiše i predsednica Hrvatske, na predlog Vlade i uz potpis premijera. 

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2018. 22:58
Pošto su sad zadnjeg reda,znači napreduju,napreduju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online