Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
08:22
Vestionline A

Putin nagovarao Dodika da otcepi Srpsku, sve sprečio Vučić?

Politički analitičar iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber kaže da EU mora da izvrši pritisak na Srbiju da se distancira od Dodika.

Srna

Onog dana kada se zvanični Beograd, a pod pritiskom EU, javno distancira od destruktivne politike predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, to će biti kraj "jednopartijskog režima u RS i početak ozbiljnih prilika za demokratski razvoj i prosperitet u BiH, kazao je Veber.

On je u intervjuu za zagrebački portal Index.hr kazao, odgovarajući na pitanje kako vidi aktuelnu politiku Srbije prema BiH, da EU treba da izvrši veći pritisak, a ne da sluša tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da kontroliše Dodika.

Prema njegovim rečima, u vreme predsednika Borisa Tadića, zvanična politika Srbije zloupotrebila je BiH i RS za domaće političke ciljeve, čime je podržala "destruktivnu politiku Milorada Dodika, destruktivnu za BiH u celini, ali i za većinu građana Republike Srpske".

- Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić stupio na političku scenu Srbije kao vladar, prvo se činilo da on ima umereniju bilateralnu politiku prema BiH, delom i zbog toga što mu Dodik politički ne treba. Nažalost, u zadnjih nekoliko godina, čini se da je potpuno nestala ta prvobitna razlika politike prema BiH i RS u odnosu na njegovog prethodnika. To je politika podrške Dodika za domaću političku upotrebu, s jednom pričom za zapadne saveznike i drugom na domaćem terenu - tvrdi Veber.

Govoreći o uticaju Rusije, Turske i drugih zemalja koje nisu članice EU na Zapadni Balkan, on je ocenio da rastući uticaj Rusije na Balkanu nije rezultat nekakve političke snage Rusije, nego proizvod slabosti politike EU i SAD na Zapadnom Balkanu.

- Rusija, koja nema nekakav strateški interes na Balkanu, jednostavno lako iskorišćava politički vakuum koji je Zapad ostavio iza sebe u regionu, da poveća svoj globalni uticaj putem uloge remetilačkog faktora - rekao je Veber.

On je kazao i da je Savet za politiku demokratizacije još pre nekoliko godina upozorio na "destruktivan politički uticaj Putinove Rusije na Zapadni Balkan", tako što je u dokumentu iz 2014. godine govorio o uticaju krize u Ukrajini na politiku Zapada prema Zapadnom Balkanu.

- Ekskluzivno smo objavili informaciju da je neposredno posle izbijanje krize na Krimu, Putin nagovarao Milorada Dodika da uđe u avanturu secesije Republike Srpske - te da ga je u tom poduhvatu zaustavio tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je odbio da mu pružiti podršku Srbije. Tada ta eksplozivna vest, potvrđena od Vučića prema više zapadnih diplomata, nikoga nije zanimala, nijedan zapadni medij nije je preneo - rekao je Veber.

On je dodao i da je od prošle godine, kada se predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker iznenada posetio Zapadnog Balkana i to opravdao velikom pretnjom Evropi zbog delovanja trećih aktera, ta ignoracija prema ulozi Rusije naglo prešla u "svojevrsnu histeriju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online