Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
21:55
Vestionline A

Uznemirena Bosna: Erdoganov miting vetar u leđa Sebiji Izetbegović

Najava da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 20. maja u Sarajevu održati predizborni miting uznemirila je političku scenu BiH.

Tanjug/AP

Analitičari tvrde da prvi čovek turske ne dolazi zbog sebe i svoje partije, već da bi dao vetar u leđa bračnom paru Izetbegović i Stranci demokratske akcije na izborima u oktobru, piše EuroBlic.

Neimenovani izvor lista, blizak SDA, kaže da niko ne bi bio iznenađen ako bi Erdogan na mitingu podržao Sebiju Izetbegović, suprugu aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića za bošnjačkog člana tog tela u narednom mandatu.

Sebija je, naime, jedna od četiri kandidata SDA koji će biti predloženi za novog bošnjačkog člana SDA, a o čemu će u narednom periodu odlučivati najviši organi te stranke.

List podseća da je i sam lider SDA Bakir Izetbegović odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega je turski predsednik izabrao baš Sarajevo za održavanje skupa koji bi, prema najavama, trebalo da predstavlja centralni predizborni miting Erdoganove političke stranke za tursku dijasporu uoči vanrednih izbora koji će u Turskoj biti održani 24. juna.

List podseća da lider SDA u ovom skupu ne vidi ništa sporno.

- Tu se radi o skupu Unije turskih evropskih demokrata, njihovom Šestom kongresu, na kojem će prisustvovati Erdogan i ja s njim. Mi isto u Nemačku znamo doći pa lobirati za glasove, evo recimo i za SDA. U BiH dolaze i Aleksandar Vučić i Andrej Plenković. Milorad Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove - rekao je Izetbegović posle sastanka članova Predsedništva BiH s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, prema njegovom priznanju, takođe tražila odgovor na pitanje zbog čega Erdogan 20. maja održava politički skup u sarajevskoj dvorani “Zetra“.

S druge strane, piše list pozivajući se na, kako navodi, odlično obaveštene izvore iz vrha SDA koji tvrde da bi turski predsednik, koji se u prošlosti već nebrojeno puta otvoreno mešao u ovdašnja politička pitanja, svoju posetu Sarajevu mogao da iskoristi za podršku njegovom favoritu za kandidata SDA za člana Predsedništva BiH. A to je, prema izvoru list, supruga aktuelnog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Sebija Izetbegović.

"Mnogi u SDA veruju da će Erdogan iskoristi predizborni miting svoje partije u Zetri ne samo kako bi podigao rejting ove stranke uoči predstojećih opštih izbora u BiH, već kako bi promovisao i svog favorita za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Budući da su Izetbegovići maltene kućni prijatelji s turskim predsednikom, niko u vrhu najveće bošnjačke stranke ne bi bio preterano iznenađen da Erdogan 20. maja javno promoviše Sebiju kao svog favorita za tu funkciju", piše EuroBlic.

Politički analitičar Mehmedalija Nuhić takođe smatra da Erdoganov najavljeni miting u Sarajevu pre svega predstavlja otvorenu podršku Izetbegovićima i SDA uoči opštih izbora u BiH.

- Čini se da su to na vreme prepoznale i brojne opozicione stranke u FBiH, zbog čega skoro svakodnevno stižu sve žešće kritike povodom najavljenog dolaska novokomponovanog turskog sultana - rekao Nuhić.

Poznati sarajevski publicista i novinar Nedžad Latić zaključuje da će turski predsednik svojim predstojećim mitingom u "Zetri" pokušati da "ubije dve muve jednim udarcem", odnosno da će Erdogan, prema njegovim rečima, osim pridobijanja podrške turske dijaspore u Evropi svojim sarajevskim izletom zvanično otvoriti i predizbornu kampanju SDA.

- Da je opozicija u Federaciji svesna koliko će problema BiH i Bošnjacima uzrokovati miting u Zetri ne bi se zadovoljila samo saopštenjima osude, kako su to učinili SDP, SBB i DF, već bi pozvali narod na ulice da demonstriraju protiv takve samovolje. Kako Bakirove, tako i Erdoganove - rekao je Latić.

Politički analitičar Pejo Gašparević tvrdi da je sve agresivnije mešanje Turske u unutrašnja pitanja BiH privuklo veliku pažnju u Nemačkoj, o čemu, prema njegovim rečima, svedoči i nedavni razgovor Bakira Izetbegovića i Angele Merkel u Berlinu.

- Poznato je da Nemačka i Turska nisu u najsrdačnijim odnosima poslednjih nekoliko godina. Merkelova je indirektno poslala poruku Izetbegoviću da pazi šta radi ako BiH želi u EU, jer onda ne može tek tako ugošćavati Erdogana koji ne priča baš lepo o EU - kaže Gašparević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online