Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
10:56
Vestionline, Tanjug A

Nova afera potresa Zagreb: Hrvatska ministarka "sejala" mejlove kao Hilari

Najnoviji skandal, nakon što su objavljeni mejlovi potpredsednice vlade i ministarke privrede, Martine Dalić, dobija na zamahu u Hrvatskoj jer opozicija traži krivičnu odgovornost, koalicioni partneri razgovor sa premijerom, Povereništvo za sukob interesa je već formiralo predmet, a predsednik vlade Anrej Plenković tvrdi da će "sve biti dobro".

pixabay.com
 

Predsednica Povereništva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković potvrdila je da je otvoren predmet u slučaju mejlova Dalićeve na osnovu, kako je rekla, neanonimne prijave.
Predmet je kaže otvoren juče, a prijava je stigla jutros.

Novaković, međutim, nije želela u izjavi za regionalnu TV N1 da iznosi više detalja, te dodala da je to sve sto u ovom trenutku može da kaže.

Plenković je dolazeći na Međunarodnu konferenciju, povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, novinarima je rekao da će se vlada sastati sa partnerima i da će sve, kako je rekao, "biti dobro".

Dalićeva u intervjuu za Jutarnjij list kaže da su ovakvi pritisci bili najavljeni, da nema slučajnosti kada je reč o Agrokoru i su dva dva događaja aktivirala aktuelnu situaciju: odluka londonskog suda o izručenju bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, nakon što je taj sud odbacio tezu o političkom progonu i odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istakao da bi nečinjenjem nastala protivustavna  situacija. 

- Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički haos. Ne znam kako su mailovi završili u javnosti i nije moj posao da se time bavim. Ono što je važno jeste to da u tim mailovima sadržajno nema ništa novo u odnosu na ono što sam dosad puno puta objašnjavala - rekla je Dalić. 

Ona je objavljenu prepisku nazvala "hranom za najniže strasti", pogotovo kada se čitaju izvan konteksta vremena i političkih odnosa unutar tadašnje koalicije i bez poznavanja načina na koji su, političkim dogovorom tadašnjih koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, odabrani stručnjaci koji su završili u toj mejling grupi.

Mejlovi sa privatne adrese

Hrvatski internet portal Indeks otkrio je poverljive mejlove o Agrokoru koje je potpredsednica hrvatske vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić slala saradnicima sa svoje privatne adrese. Dalić je proteklih meseci, kada je izbila kriza oko najveće hrvatske kompanije komunicirala sa brojnim advokatima i konsultantima, otkrivajući im stanje u Agrokoru. Posle toga su upravo oni bili angažovani za astronomske honorare, a portal Indeks najavljuje da će uskoro objaviti još mejlova koji kompromituju Dalićevu. Odmah se u Hrvatskoj postavilo pitanje kako je mogla da komunicira preko svoje privatne adrese na Hotmejlu, umesto sa zvaničnog mejla ministarstva. Vuku se paralele sa Hilari Klinton, koju je to koštalo i mesta predsednice u Beloj kući. 

Upitana da li veruje da ima poverenje premijera Plenković, i pored novog izuzetnog pritiska dela medija i opozicije zbog "navodnih inkriminirajućih činjenica" u pomenutoj korespondenciji, Dalićeva kaže da je premijer o tome sam sve vrlo jasno rekao.

- Ponavljam, sadržajno u mejlovima nema ništa novo u odnosu na teme o kojima se razgovaralo i na saborskom Odboru za privredu i u debati prilikom propalog pokušaja mog opoziva - rekla je Dalić.

A na pitanje zašto nije formirana posebna komisija, Dalić kaže da u trenutku kada su se počeli pokazivati  jasni znakovi potpunog kolapsa Agrokora, ona je, kako je rekla, kao odgovorna osoba učinila sve da ni jednim svojim potezom situaciju ne bi pogoršala. 

- U tih par meseci od prvih znakova ozbiljne krize nebrojeno smo puta javno pozvali bivšu upravu Agrokora da nađu rešenje za probleme u koje su doveli kompaniju u dogovoru sa svojim poverenicima. Istovremeno, i samo jedna medijska naznaka da se nešto događa u vladi, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg sloma Agrokora, mogla je značiti momentalnu blokadu celog sistema. a u tom trenutku nismo imali spreman pojas za spašavanje i trebalo nam je nešto vremena da pronađemo najbolje rešenje i način kako se nositi s potencijalnom katastrofom takvih razmera - rekla je, između ostalog, Dalić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online