Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
10:44
b92.net, Vestionline A

U Blajburgu ove godine i austrijske "kobre"

Komemoracija u Blajburgu i ove godine izaziva veliku pažnju. Na obezbeđenje skupa poslate i austrijske "kobre". Večernji list podseća da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno izjavio da on nema ovlašćenja da je zabrani.

EPA/OSKAR HOEHER/EXPA
Blajburg će ove godine čuvati "kobre"

Ali, za razliku od svih prethodnih godina, ovogodišnja komemoracija digla je više prašine od svih ostalih.

Najavljeni su i kontramitnzi, a u središtu javnih rasprava našla se i tema isticanja fašističkih simbola. 

Večernji podseća da se u austrijskom gradiću Blajburgu odaje počast stradanju više desetina hiljada hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su 1945. hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Mnogi od njih odmah su ubijeni, a ostali su stradali u narednih nekoliko meseci u takozvanom "maršu smrti". 

Iako se radi o komemorativnom skupu pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora, u Blajburg uvek dođu i proustaški nastrojeni simpatizeri sa prepoznatljivim ustaškim obeležjima.

Premijer koruške oblasti, u okviru koje je Blajburg, oštro se usporotivio održavanju proustaški orijentisanog skupa qali je i priznao da ne može ništa uraditi kako bi ga zabranio jer je za to zadužena vlada u Beču. 

Međutim, iz Breča kažu da niti oni imaju ovlašćenja da skup zabrane.

- To je događaj koji organizuje hrvatska Crkva. To znači da odluku o održavanju nije donela ni savezna vlada niti koruška vlada - rekao je austrijski kancelar novinarima, naglasivši da će vlasti reagovati ukoliko dođe do kršenja zakona. 

Njegov hrvatski kolega Andrej Plenković neće ići u Blajburg, piše "Večernji" i podseća da se Plenković tamo nije pojavio ni prošle godine. 

Austrijski mediji pišu da je vlast do sada zatvarala oči na celokupan događaj, ali da je ove godine to drugačije. Vlasti koruške pokrajine traže sada od vlasti u Beču da se u zakon ugradi i zabrana isticanja ustaških simbola, upravo zbog Blajburga. 

"Sve te priče oko ovog događanja bacile su loše svetlo ne samo na Blajburg nego i na celu saveznu pokrajinu Korušku“, kaže gradonačelnik Blajburga i dodaje: "Mi nemamo problema s ljudima koji dolaze da odaju počast žrtvama i na misu. Blajburg gaji dobre odnose s Hrvatskom, mi smo čak i partneri grada Lovrana. Ono s čim imamo problema je politička dimenzija skupa i to što privlači simpatizere ustaškog režima…Takvu vrstu turizma ne želimo." 

U svakom slučaju, skup na Lojabaškom polju u Blajburgu osiguravaće i "austrijske kobre", odnosno pripadnici specijalne policije, ali i predstavnici Saveznog ureda za strance i podnosioce zahteva za azil (BFA) kako bi u slučaju kršenja austrijskih zakona na licu mesta mogli da donesu odluku o hitnom progonu iz zemlje. 

Još nije potvrđeno da li će austrijskoj policiji u pomoć pristići i hrvatska policija, ali će sigurno biti mnogo austrijskih policajca s "dobrim poznavanjem hrvatskog", kako je saopštila sama policija. 

Takođe, ove godine ke koruška policija, putem lokalne vlade, zatražila policijska pojačanja iz drugih saveznih pokrajina jer se osim skupa na Blajburgu, nedaleko odatle na Vrbskom jezeru sledećeg vikenda održava i najveći svetski skup ljubitelja GTI golfova na kojm se okupi i do 200.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online