Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.05.2018.
16:59
Vestionline, Tanjug A

Dokazi o brutalnom mučenju i ubistvu Srba nisu dovoljni - Dudaković na slobodi

Iako je Sud BiH utvrdio osnov sumnje da je nekadašnji ratni komandant tzv. Armije RBiH, Atifa Dudakovića, što proizlazi iz zapisnika sa ročista o određivanju pritvora ratnom zločincu, u koji je RTRS imao uvid, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno za donošenje takve odluke.

youtube.com/Bosnian Kingdom
Dozvoljeno mu da se brani sa slobode: Atif Dudaković

U zapisniku su, navodi RTRS, opisani događaji, u kojima Dudaković naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila. Detaljano su, navodi se, opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje tzv. Autononme Republike Zapadna Bosna.

Sve to Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor do suđenja.

U najupečatljivijim delovima zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

"Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su doneli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripdanicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja."

Navedena su i imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac. 
Detaljano su, prenosi RTRS, opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu:

"U prepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja."

Sudiji Samrdžiću su predočena i svedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić.

"Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća. Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polivali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću."

Ovi i brojni slični navodi iz zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi meru pritvora.

Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnov sumnje, navodi RT RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online