Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
21:51
Vestionline, Tanjug A

"Moguć srećan kraj za Zapadni Balkan"

Ako Evropska unija ne obezbedi budućnost Zapadnog Balkana, taj region će nastaviti da se bavi prošlošću, izjavio je makedonski predsednik Đorđe Ivanov na zajedničkoj pres konferenciji nakon zavrsetka sastanka u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Tanjug
Učesnici procesa Brdo-Brioni u Skoplju

Đorđe Ivanov, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da od EU očekuje da regionu ne daje prazna obećanja, pošto "članstvo u Uniji za nas nije prazan ideal".

Ističući da je glavni strateški cilj Skoplja članstvo u NATO i EU, on je ocenio da politika proširenja EU u slučaju Republike Makedonije, nije počivala da principima i kriterijumima Unije zbog, kako je rekao, nepošovanja istih pricipa od strane jedne članice EU. 

"Kao predsednik Republike Makedonije, pozivam EU da omogući paralelno kretanje pregovora o članstvu i prevazilaženje bilateralnih razlika između Makedonije i Grčke", istakao je Ivanov. 

On je dodao da o tome Evropski savet ima konačnu reč, a ne Evropska komisija, a političko pitanje ne može da se reši samo tehničkih pristupom, već zahteva hrabrost, odlučnost i kretaivnost Unije.

Pozdravio je objektivne kriterijume za proširenje zasnovane na zaslugama svake zemlje pojedinačno, ali je ipak rekao da očekuje veću fleksibilnost EU kada je reč o Makedoniji.

Predsednik je Evropskog saveta Donald Tusk na pres konfernciji ponovio da se čvrsto zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i poručio da je moguće da istorija Balkana, "koja liči na horor film, koji se nikad ne završava, ipak ima srećan kraj". 

Kao pozitivan primer pomenuo je samit dve Koreje ističući da to sve pokazuje koliko sve zavisi od dobre volje i hrabrosti pojedinaca. 

Deklaracija samita: Na kandidatima odgovornost za put u EU

Na zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima leži odgovornost za put ka punpravnom članstvu u Evropskoj uniji, na kome treba da i dalje budu posvećene reformama, koje se od njih traže, ističe se zajedničkoj deklaraciji učesnika samita Procesa Brdo-Brioni, održanog danas u Skoplju.

Lideri Zapadnog Balkana, predsednik Evropske komisije i bugarski premijer su u zajedničkom zaključku sa sastanka naglasili da će nastaviti da podržavaju objektivne kriterijume za proširenje EU da bi se uključile zemlje učesnice Procesa Brdo-Brioni, u kojima se naglašava pojedinačna procena, zasnovana na zaslugama.

"Svesni smo da su vladavina prava, osnovna prava čoveka, efikasno sudstvo i dobra uprava, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za napredak, razvoj i stabilnost", navodi se u zaključcima samita.

Učesnici skupa su pozdravili poruke i konkretne predloge proistekle iz Strategije EU za Zapadni balkan, kao i sve veći angažman Unije u regionu.

Oni su posebno pozdravili predstojeći samit EU-Zapadni Balkan, koji treba da se održi u Sofiji, a koji se smatra konkretnim izrazom obnovljenog pristupa EU tom regionu.

Kako su istakli, regionalne inicijative i mehanizmi u vezi sa izgradnjom jednog inkluzivnog regiona zahtevaju veću sinergiju.

"Ohrabrujemo rešavanje otvorenih pitanja i sporova u duhu dobrosusedstva i u skladu sa međunarodnim pravom, oslanjajući se na sredstva miroljubivog rešavanja, pre svega, na postojeće međunarodne sudove i tribunale i arbitražu", ističe se u deklaraciji.

Lideri Zapadnog Balkana očekuju da EU i dalje pruža pomoć za poboljšanje saobraćajne, energetske i digitalne povezanosti zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni.

Učesnici samita su predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Iljir Meta, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kao i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. 
Specijalni gosti samita bili su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Sledeći samit Procesa Brdo-Brioni održaće se iduće godine u Albaniji.

Povodom rešavanja spora oko imena između Atine i Skoplje, Tusk je rekao da "nemoguće postaje moguće".

- Protekle godine slušao sam da je ovo pitanje nemoguće rešiti, ali sada ste blizu uspeha - rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka Brdo-Brioni i dodao da ako su Severna i Južna Koreja uspele da približe stavove, "sigurno je da će doći do rešavanja nesuglasica u regionu".

Predsednica Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović rekla je da smatra da države Zapadnog Balkana moraju da reše bilateralna pitanja, pre ulaska u Evropsku uniju, kaže da Hrvatska podržava politiku proširenja, te poručuje da bilateralna pitanja moraju da se reše pre ulaska u EU.

- EU će sigurno biti jača, prosperitetnija i celovitija kada joj se pridruže zemlje Zapadnog Balkana - uverena je hrvatska predsednica, dok je slovenački predsednik Borut Pahor preneo novinarima je da su učesnici sastanka Brdo-Brioni imali otvorene razgovore i da su se "pomerili od mrtve tačke" kada su u pitanju odnosi među državama Zapadnog Balkana. 

Pahor je dodao da EU na budućnost gleda sa optimizmom, ali je upozorio da se ne sme potceniti nijedan mali incident. "Svi problemi mogu da se reše", uveren je Pahor.

Premijer Bugarske, zemlje koja predsedava EU, Bojko Borisov, kao specijalni gost sastanka pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija da pronađu način da dođu do nekog dogovora.

On je ukazao na današnji istorijski susret zvaničnika dve Koreje rekavši da ako oni mogu da reše svoje probleme, a donedavno su imali rakete i brodove uperene jedne protiv drugih. 

Ako su oni doneli istorijsku odluku da se rukuju zašto i mi ne možemo da uradimo to i imamo isti pristup, zapitao je Borisov.

- Ubeđeni smo da svi treba da budemo deo Unije - rekao je Borisov i dodao da ćemo sami biti krivi ako to ne iskoristimo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online