Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.03.2018.
19:59
Vestionline, Tanjug A

Izetbegović: Vučić neće destabilizaciju, Dodik je taj koji unosi nemir

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nameru da izaziva destabilizaciju prilika u regionu, dok je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao predvodnikom snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci.

Tanjug
Stižu pozitivni signali iz Srbije: Bakir Izetbegović

Fena prenosi da je Izetbegović to rekao u obraćanju u okviru programskog skupa, koji je nazvao Saborom SDA, upriličenog u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra" gde su se okupili članovi i simpatizeri SDA.

Izetbegović je kazao da "odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu onakvi kakvi bi u SDA želeli da budu i da je mnogo nerešenih pitanja koja se ne rešavaju, koja se stalno i iznova konstatuju, bez konkretnih pomaka, ali odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju".

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslednjih godina promenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Siguran sam da Vučić ne namerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu - ocenio je Izetbegović.

Fena prenosi da je Izetbegović Dodika "identifikovao kao predvodnika snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci".

- Odlikovao je Radovana Karadžića i druge kojima je Međunarodni sud u Hagu presudio za ratne zločine i genocid u Srebrenici, kazao je više puta da je njegov plan da pocepa BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka što unosi nemir i ukoliko se Dodik ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH, nego i za region, a time i za Evropsku uniju - rekao je Izetbegović.

Navodi se da je Izetbegović poručio da je "SDA odlučna da se suprotstavi svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene dalje etno-teritorijalne podele", dodajući da je "njihova ustavna obaveza da štite teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

- Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcepljenja bilo kojeg dela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvek teritorija BiH - rekao je Izetbegović.

Fena prenosi da je Izetbegović "izrazio nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive", najavljujući da "SDA neće prihvatiti predloge izena Izbornog zakona koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava" i "koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online