Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.03.2018.
18:28
Vestionline A

Kitarović na meti kritika: Poziv Putinu može da ugrozi Hrvatsku

Telefonski poziv ruskog predsednika Vladimira Putina hrvatskoj koleginici Kolindi Grabar Kitarović i njen ponovljeni poziv da poseti Hrvatsku naišao je na žestoke kritike dela javnosti i poslanika u Saboru, koji smatraju da tajming za tu posetu upitan, i da je tim pozivom ugrožen položaj Hrvatske.

EPA/David Fernandez
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je, naime, da je Grabar-Kitarović svojim pozivom predsedniku Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio je da se što pre održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska spoljna politika.

- Predsednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini pre nekoliko dana... Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši - rekao je Grbin u Saboru i dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajućeg HDZ upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski, onaj koji danas proziva predsednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je pre 13 dana na konvenciji SDP-a "frenetičnim aplauzom" pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Oglasila se ovim povodom i poslanica GLAS-a i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, kako je rekla, teško da razume potez predsednice.

- Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke spoljne politike, a ne da je to neki zaista poseban projekat - rekla je ona u Saboru, preneli su hrvatski mediji.

- Kada Evropski savet, u kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke hemijskim oružjem na, dakle, teritorije jedne članice EU, s kojom će EU sigurno i ubuduće tesno sarađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva - ocenila je Pusićev.

- Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Evropa, zajedništvo kao Evropa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Evropske unije. Tih se saveznika treba držati i onda će nas i velike sile poštovati - rekla je Pusić.
      
 

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2018. 21:35
Путин нема шта да тражи у Кроацији кад се Кроати боре против Руса у Украјини.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online