Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
18:57
Vestionline, Tanjug A

Hag odbio Mladićev zahtev: Nema produženje roka za žalbu

Žalbeno veće sudskog Mehanizma u Hagu odbilo je danas zahtev Mladićeve odbrane da joj se rok za žalbu na prvostepenu presudu produži za još 90 dana, jer smatra da nije potkrepio zahtev novim agrumentima koji su bili usvojeni u decembru.

EPA/Peter Dejong
Ne piše mu se dobro: Ratko Mladić

Mladić je 22. novembra 2017. osuđen na doživotni zatvor, a prema Statutu Haškog tribunala (sada Mehanizma) rok za žalbu je 30 dana od izricanja presude.

U odluci koja je dostavljena medijima, žalbeno veće podseća da je Mladiću 22. decembra, na njegov zahtev produžen rok za žalbu za 90 dana, odnosno do 22. marta.

Iako se tužilaštvo u Hagu novom zahtevu nije protivilo, već je tražilo da se u slučaju da sud odobri dodatno produženje roka odbrani, isto produženje odnosi i na tužilaštvo, žalbeno veće je zauzelo stav da Mladićev zahtev nije opravdan.

Mladićevi advokati su tražili produženje vremena za žalbu zbog, kako su naveli, nedostatka resursa i količine neophodnog posla u vezi sa podnescima koji se tiču Mladićevog zdravstvenog stanja.

Odbrana je prvobitno tražila produženje roka za pet mesec, ali je dobila tri. 

Haški tribunal je neposredno pred zatvaranje, 22. novembra osudio bivšeg komandanta Vojske RS, generala Mladića (75) na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Osuđen je sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Inače u punom sastavu žalbenog veća, kojim predsedava sudija Teodor Meron, su sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Mladićevi branioci su ranije najavili da će se žaliti na svih 10 tačaka optužnice po kojima je Mladić osuđen, od ukupno 11, pošto je po jednoj tački oslobođen optužbi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online