Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
00:08
Đ. Barović - Vesti A

Stručna javnost potvrđuje saznanja "Vesti" (2): Krupni planovi britanskih agenata

Komentarišući saznanja "Vesti" o mogućem krvavom scenariju za Republiku Srpsku, stručnjak iz oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma, Dževad Galijašević kaže da postoji više signala koji potvrđuju pisanje našeg lista.

www.mc,rs
Cilj - slamanje kičme srpskom narodu: Dževad Galijašević

- Suštinski je potpuno nebitno kakav će biti konkretan rezultat tog napada na Republiku Srpsku. Mnogo je važnije na koji način će vlade zapadnih zemalja, a pre svega SAD, Britanije i Nemačke, takav događaj iskoristiti za primenu određenih političkh mera koje imaju samo jedan cilj: slamanje kičme srpskom narodu - ocenjuje Galijašević i dodaje da je po istoj matrici ubijen Oliver Ivanović.

On kaže da je Ivanović ubijen "sa ciljem da taj čin bude povod za raspravu o bezbednosti na severu Kosova, odnosno da se ovaj deo teritorije predstavi kao centar organizovanog kriminala i prostor terorističkog potencijala".

- Zapadne službe trenutno se bave razgradnjom vodeće muslimanske partije u BiH, SDA. To čine slabeći liderstvo Bakira Izetbegovića i izazivajući fragmentaciju stranke. U toj funkciji su i borci Armije BiH koji su ponovo na ulicama i već na svim glavnim pravcima blokiranje magistralnih puteva kod Konjica, Doboja, Zenice, Sarajeva, Tuzle. Nemam nikakve dileme da će Izetbegović zbog toga podržati svaku specijalnu operaciju uperenu protiv srpskog entiteta, kako bi se ova kriza prelila na područje Srpske - smatra Galijašević.

On podseća da je to "već pokušano februara 2014. godine kada je viđen gotovo istovetan scenario koji je za posledicu imao paljenje zgrada svih kantona u Federaciji BiH, a na kraju i Arhiva BiH u zgradi Predsedništva".

- Vlasti Srpske su uspele da tada zaustave sve pokušaje prelivanja krize u ovaj entitet, ali se od te strategije nikada nije odustalo - tvrdi Galijašević i dodaje da je u razumevanju delovanja tajnih službi i njihovih specijalnih operacija, najvažnije shvatiti model po kome rade.

"Kupljena galama"

Dževad Galijašević kaže da strani mediji i tajne službe uspešno primenjuju taktiku "kupljene galame" kojom se i dalje uspešno odvlači pažnja od jačanja radikalnog islamizma u BiH.

- Da bi se odvukla pažnja od sve više veterana Islamske države, a zatim i pripadnika vehabija i "askera", diže se galama o navodnim paraobaveštajnim strukturama Republike Srpske. Zato zvanična Banjaluka mora misliti na sebe kao na najvažniju liniju odbrane srpskog nacionalnog identiteta i državotvornog prostora na kome žive Srbi. Krajnje je vreme da se konačno društveno revalorizuje sve ono, naučeno iz vlastite istorije borbe i stradanja - naglašava Galijašević.

- Najznačajnije karakteristike specijalnih operacija su između ostalog urušavanje tradicionalnih vrednosti države žrtve; manipulisanje javnim mnjenjem, zloupotreba sredstava javnog informisanja; fizičko uklanjanje nepodobnih protivnika, ali i organizovanje i finansiranje terorističkih kolektiviteta i izvođenje terorističkih akata, od atentata do bombaških akcija, kada se proceni da je vreme za izazivanje krize ili njihovo intenziviranje, do stepena, koji otvara vrata za destabilizaciju - kaže Galijašević.

Činjenica je da je predsednik RS meta sve učestalijih vehabijskih pretnji, a Izetbegović ne odustaje od retorike "ratom do suvereniteta BiH". Kad se tome doda informacija da je oko 600 agenata raznih tajnih službi Velike Britanije već pridošlo na prostor Balkana i da su već operativno aktivni, jasno je da se priprema nešto krupno - zaključuje Dževad Galijašević.

Ruski uticaj glavna meta

Dugogodišnji vojni obaveštajac i nekadašnji vojni izaslanik SRJ u SAD, pukovnik Stanko Nešić ne isključuje mogućnost izazivanja haosa u Republici Srpskoj koja bi podrazumevala i ubistvo nekog istaknutog pojedinca ili diverziju na neki javni objekat, ali ističe da bi to bilo kontraproduktivno za Evropsku uniju.

- Planovi koji podrazumevaju i mogućnosti izvršenja atentata su scenariji zastrašivanja, odnosno stvaranja psihološkog efekta straha u javnosti. Mada ne isključujem ni tu mogućnost, ipak sumnjam da će do takvog, radikalnog scenarija i doći jer to ne odgovara nikome ni na Balkanu, ali ni u Evropskoj uniji. Međutim, čak i inicijalna informacija tim centrima moći može poslužiti kao odličan povod da se testiraju i ispitaju eventualne reakcije unutar Republike Srpske.

Pojačana dejstva

Subverzivne aktivnosti u vremenu koje dolazi će se pojačavati i bićemo svedoci otvorenih ili prikrivenih pokušaja da se uticaj Rusije suzbije. Na bezbednosnim službama Srbije i Republike Srpske je da na vreme uoče takve aktivnosti, a zatim ih i neutrališu kako bi se izbegla destabilizacija - zaključuje Nešić.

- Istovremeno, čak i mnogo blaži oblik aktivnosti, odnosno izazivanja krize u Srpskoj bio bi odličan test na koji način bi Srbija reagovala na takve ili eventualne radikalnije događaje - ističe Nešić.

Prema njegovim rečima, nema dileme da su zapadne obaveštajne službe uveliko započele aktivnosti na prostoru Srbije i Republike Srpske, ali sve aktivnosti imaju za cilj da se potisne ruski uticaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online