Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
20:11
Vestionline, Tanjug A

"Vučić u Zagreb doneo podatke o već pronađenim ljudima"

Ministarstvo hrvatskih ratnih veterana tvrdi u današnjem saopštenju da se informacije o nestalim osobama, koje su dostavljene prilikom posete predsednika Srbije Aleksandara Vučića Hrvatskoj, odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene.

pixabay.com
 

U saopštenju se navodi da su na sastanku predstavnika nadležnih tela Hrvatske i Srbije, održanom u petak, analizirane informacije o slučajevima nestalih osoba koje su dostavljene prilikom posete predsednika Vučića.

Informacije su, kako se ističe u saopštenju, dostavljene u dobroj nameri, ali je proverom utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su lični podaci vrlo slični ličnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih ratnih veterana još uvek traga.

Na sastanku su raspravljena otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba i dogovorene predstojeće aktivnosti, prenosi Hina.

Sastanak je organizovan na poziv Komisije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale osobe, navodi se u saopštenju, u kom se dodaje da su se predsednik te komisije, pomoćnik ministra hrvatskih ratnih veterana Stjepan Sučića i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović suglasili da je potrebno intenzivirati rad na rešavanju otvorenih pitanja.

Sa ciljem unapređenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995, odnosno 1996. godine, te je usaglašen stav o potrebi donošenja novog akta, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.
Obe strane su ocenile da je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje.

Takođe, dodaje se u saopštenju, obe strane su dale podršku projektu "Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba", te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Dogovoreno je i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine, piše u saopštenju i dodaje da će se, u međuvremenu, nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima, te, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci.

Inače, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u petak predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Zagrebu. 

Predsednik Srbije je prošle sedmice u Beogradu primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online