Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
00:57
B. Simonović - Vesti A

Karađorđevićima srce Paštrovića

Ako je suditi po najnovijim izjavama i stavu menadžera opštine Budva Mila Božovića (kadar Nove srpske demokratije), ozbiljno rastu šanse naslednika srpske dinastije Karađorđević, odnosno princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Katarine da ponovo zagospodare nekim najatraktivnijim parcelama i bogatstvima na crnogorskom primorju.

B. Simonović
Oteto da se vrati: Sveti Stefan

Božović prvo podseća da je zahtev za restituciju i vraćanje imovine Karađorđevićima odavno podnet Komisiji za povraćaj i obeštećenje, a odnosi se na više parcela i objekata u rejonu Svetog Stefana, jedne od najlepših turističkih atrakcija, ne samo na Jadranu.

- Smatram da imovinu treba vratiti svima koji dokažu da im je ona nepravedno oduzeta - veli Božović i dodaje da se to ne odnosi samo na srpsku dinastičku kuću nego i na sve ostale građane koji dokažu da su u tom postupku oštećeni.

Pored već dobro poznate vile Miločer, odnosno nekadašnjeg ekskluzivnog letnjikovca Karađorđevića, sada je posebno aktuelna izuzetno atraktivna parcela od 22.000 kvadrata, koja se prostire rubom miločerskog parka, zemljište koje su Karađorđevići, kako tvrde, svojevremeno kupili od meštana Paštrovića.

Tačnije, pod sporom se nalazi gotovo kompletan miločerski park sa objektima sagrađenim u njemu, ali i niz parcela koje ga okružuju u zaleđu sve do Svetog Stefana na jednoj i Pržna na drugoj strani.

Opštinska firma Budva holding, koja je gazdovala tim zemljištem, svojevremeno je uzalud tražila partnera za gradnju rezidencijalnog kompleksa Praskvica, potom je otišla u stečaj, čime su, čini se, porasli i izgledi Karađorđevića za povraćaj te imovine.

Podsećamo, nakon zahteva Karađorđevića, koji su, pored bogatstava na najatraktivnijem delu budvanske rivijere 2005. godine zatražili da im se vrati i nekadašnja rezidencija Karađorđevića na Cetinju, kuća u kojoj se, navodno, rodio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, kao i letnjikovac Ljeskovac na Rijeci Crnojevića, budvanska Komisija za povraćaj i obeštećenje je dve godine kasnije odbila njihov zahtev sa obrazloženjem da ne postoji akt iz kojeg se vidi da im je imovina oduzeta.

Tu odluku će potom potvrditi i viši organ, Regionalna komisija za povraćaj imovine u Baru, iako je nepobitno da je srpskoj dinastičkoj kući, odnosno njenim naslednicima, imovina oduzet početkom 1947. godine odlukom Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Traže i Sveti Stefan

Karađorđevići, koji tvrde da su kralj Aleksandar, a potom i njegova udovica kraljica Marija samo u izgradnju dvorca u Miločeru uložili preko četiri i po miliona tadašnjih dinara svojih para, traže da im se vrati i više od 13.000 kvadratnih metara zemljišta na samom Svetom Stefanu, odnosno dokazuju da je kompletan dvorišni prostor superluksuznog grada-hotela njihov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online