Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
00:10
Ekipa "Vesti" A

NATO neće kročiti na Manjaču!

NATO je potrošio oko 10.000 projektila sa osiromašenim uranijumom u napadima na Vojsku RS 1994. i 1995. godine, namerava da ponovi zločin u miru na oko 15 kilometara od Banjaluke. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ima mogućnosti i da će sprečiti da se izvede vežba s bojevim gađanjem na poligonu na Manjači u kojoj bi se koristila radioaktivna municija.

EPA/Olivier Hoslet
Podigla se velika bura zbog NATO vojne vežbe radioaktivnom municijom

Vesti o planiranoj vežbi, u kojoj bi učestvovali američki avioni A10 koji ispaljuju radioaktivnu municiju smenjuju se s demantijima, ali je potpuno jasno da je održan sastanak na kojem se govorilo o takvoj mogućnosti. Postojanje paklenog plana potvrdio je general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, jedan od komandanata nekadašnje 16. krajiške brigade koja je slavu sticala od probijanja koridora do najtežih iskušenja na kraju rata.

Otrovali pola planete

* Za vreme Prvog zalivskog rata 1991. protiv Iraka ispaljeno je oko milion projektila.
* U napadima na Vojsku Republike Srpske 1994-1995. potrošeno je do 10.000 granata.
* Rat protiv SRJ 1999. koštao je NATO oko 50.000 ovih projektila.
* U Drugom zalivskom ratu protiv Iraka i intervenciji u Avganistanu od 2003. godine ispaljeno je oko 312.000 granata

Strepnja i bes

General Vuković, sada pred penzijom, kaže da nije bio na sastanku na kojem se govorilo o upotrebi municije s osiromašenim uranijumom, ali da je bio protiv toga.

- Bilo je akata koji govore o korišćenju takve municije, ali sve je još u fazi pregovora. Ne zna se ni ko bi od vojnika učestvovao, ni ko bi gađao, ni čime - rekao je general Vuković.

I zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije Mirko Tepšić, takođe general kojeg je iznedrila VRS, kaže da još nije doneta odluka o održavanju vežbe na Manjači, ali da nikome ne pada na pamet da koristi radioaktivnu municiju.

Međutim, to ne umanjuje strepnju i bes, nakon što je portal Dnevnik.ba objavio deo dokumenata u kojima se navodi da je sastanku na kojem je dogovarana vežba prisustvovao vrh Ministarstva odbrane BiH,neki generali OS BiH i general Džonom Gronski, zamenik načelnika Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

Vojska BiH beskorisna

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da nije problem održavanje vežbe, nego vrsta municije koja će se koristiti. On je optužio opoziciju iz RS koja čini vlast na nivou BiH da je učestvovala na pripremnim sastancima o vežbi na Manjači na kojima bi bili korišćeni avioni A10 i osiromašeni uranijum.

Prema njegovim rečima, predstavnici vojske na tim sastancima tražili su garancije da se neće koristiti osiromašeni uranijum. Oficir koji se suprotstavio jedini nije unapređen.

Ivanić: Manevri nisu planirani

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić odgovorio je Dodiku da vežba NATO-a na poligonu na Manjači ne može biti održana.
"Ne raspolažete tačnim informacijama o navodnom prisustvu mojih saradnika na sastanku. Takođe, Predsedništvo BiH nije razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vežbi za 2019. godinu", poručio je Ivanić preko medija Dodilku i dodao da je protiv vežbi u kojima bi se koristila radioaktivna municija.
On je naveo da je održan samo jedan pripremni sastanak na kom su predstavnici OS BiH izneli primedbe na predlog sadržaja vojne vežbe.

- Mi imamo papire i dokaze da je to dogovoreno. I savetnik Mladena Ivanića je učestvovao na sastanku, ali oni sad govore da niko nije znao za to. Vojska je u nadležnosti BiH, ali imam načina da reagujem i mogu to da sprečim. Da li može neko da dođe u Banjaluku ako kažem da se protivim toj vežbi - kazao je Dodik i dodao da ne zna li će ta vežba biti održana u Federaciji BiH.

Predsednik RS je zaključio da OS BiH ničemu ne služe, jer je to vojska NATO-a koju je nemoguće integrisati.

Ubistvo naroda kancerom

Projektil od osiromašenog uranijuma zariva se duboko pod zemlju. Stoga ga je teško ukloniti, a truje zemlju, vodu i vazduh. Dramatični su podaci o teritorijama na kojima je ova municija korišćena, pre svega zbog uvećanog broja obolelih od raka za 70 odsto. Radiolog dr Slobodan Čikarić Prema tvrdi da je u Srbiji bez Kosova za 15.000 - 33.000 obolelih od raka kriv osiromašeni uranijum. Takođe da je iz istog razloga umrlo 10.000 do 18.000 ljudi, a postoje i gore procene.
SAD su u svojim pohodima posle Hladnog rata potrošile ogromne količine ove municije. Tome treba dodati i rakete za uništavanje oklopnih vozila s glavom od osiromašenog uranijuma.

Čuvaj se i kad poklone nose

Komandant Nacionalne garde Marilenda, general Džejms Adkinson posetio je Manjaču još 2014. godine sa tadašnjim otpravnikom poslova Ambade SAD u BiH Nikolasom Hilom. U Centru za borbene simulacije tada se već nalazio softverski sistem za simulacije JCATS, vredan 800.000 dolara kojeg su donirale SAD.

To podseća na starogrčku poslovicu "čuvaj se Danajaca i kad darove nose" (Danajci su pleme koje je donelo drvenog konja punog ratnika pred kapije Troje).

Smrt s Mahovljana

Vežba na Manjači bila bi sprovedena početkom 2019. godine. Učesnici bi bili vojnici NATO-a, njih 400, smešteni u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 američkih i litvanskih aviona (ukupno imaju tri transportna aviona i četiri helikoptera) lociranih na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke. U okviru vežbe s Mahovljana bi poleteli i avioni A10 naoružani automatskim topom kalibra 30 milimetara za uništavanje ciljeva na zemlji. Taj top koristi nekoliko vrsta municije među kojima je i ona s granatom od 425 grama koja sadrži jezgro od uranijuma izrađeno od otpada iz nuklearnih reaktora.

Naime, sistem koji je poklonjen predviđa i dejstva iz vazduha, a poligon na Manjači vrlo je poželjan čak i za SAD kojima sigurno nije slučajno zapao za oko. U vreme Hladnog rata to je bio savremen i najveći vojni poligon u Evropi mimo SSSR-a. Istovremeno je daleko od očiju Zapadne Evrope koja ne voli zagađivanje svoje životne sredine.

Sadržao je i Automatsko tenkovsko strelište (ATS) na kojem su gađale i vežbale oklopne jedinice iz cele SFRJ. Takođe i veštačko jezero za vežbe savlađivanja vodenih prepreka i gađanja sa vode. Generacije vojnika, aktivnih i rezervnih starešina obučile su se na Manjači, gde je dejstvovalo i jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo u nenaseljenoj zoni iza ATS-a ili bi avioni vukli mete za gađanje sa zemlje.

Na spisku i napalm i beli fosfor

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je informacije o vežbi NATO-a u Banjaluci: kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, beli fosfor ili napalm zbog mogućnosti izazivanja požara. Takođe i o kojim poligonima i strelištima je reč.
Jeleč je naveo i da je potrebno medijski pripremiti stanovništvo zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje vežbe NATO.
 

Pucaćemo ćorcima

Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je da nijedna od aktivnosti u okviru vežbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Navodi se da je reč o vežbi Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) "koja će se održati u maju 2019. godine".
"Ukoliko se postigne dogovor s Ministarstvom odbrane, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vežbama u BiH, ali i Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji", navela je Ambasada i potvrdila da se razgovara o mogućoj upotrebi A10 aviona .




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online