Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
15:10
Vestionline, Tanjug A

Incko: "Dejtona 2" će biti, jedino ga neće Dodik

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko rekao je da bi želeo za Bosnu manje Dejtona, a više Brisela.

youtube.com/Bošnjaci Media
Neophodne su i promene u strukturi Predsedništva: Valentin Incko

Incko je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da EU mora da pojača svoje prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi. Incko je uveren da će biti promene Dejtonskog sporazuma, ali dodaje da to trenutno nije realno i da pre svega predsednik RS Milorad Dodik neće prihvatiti "Dejton 2".

On tvrdi da postoji potreba za to i ističe da komplikovani mehanizmi, koje predviđa Dejton, moraju biti reformisani, a, prema njegovim rečima, neopgodne su i promene u strukturi Predsedništva, te da je pre svega potrebno ojačati funkcionalnost institucija. 

Do sada je politika, zbog tih struktura, često bila paralisana i u budućnosti moglo bi se težiti ka jednom predsedniku i dva zamenika, pri čemu bi predsednik imamo mandat od četiri godine, a nakon toga bi moglo doći do rotacije, predložio je Incko. Sličan model predlaže i za funkciju premijera, ali dodaje da to u ovom trenutku nije realno. 

On upozorava da EU Balkan, a pre svega Bosnu, ne sme ispustiti iz vida. "I ja kao visoki predstavnik moram se polako povući, a ako EU ne popuni taj prostor onda će drugi doći“, upozorio je on. 

Prosperitetna i stabilna Bosna, prema mišljenju Incka, je i dalje moguća. Incko je, povodom današnje posete šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel sarajevu, podsetio da je Austrija u Bosni vidjena kao poudzan partner. 

Kada je reč o stavu austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea u vezi statusa RS, Incko je rekao da je dobro što su šefica diplomatije i kancelar Sebastijan Kurc podvukli da "Bosna ostaje kakva jeste i da nema promene politike prema toj zemlji. Sve drugo bi moglo destabilizovati ceo Balkan i time bi neke druge težnje mogle biti ponovo aktivirane, a to ne bi bio dobar razvoj“, rekao je on. 

Štrahe se, u ranijem intervjuu medijima Srpske, izjasnio za pravo na samoopredeljenje srpskog naroda, kao i ocenio da BiH nema pozitivnu budućnost. „Moj zadatak je da zemlja opstane. Ako dođe do odstupanja to ne mogu tolerisati ili prihvatiti“, kazao je Incko vezano za navodne separatističke težnje RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online