Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
21:32
Vestionline, Tanjug A

Šta se zaista dogodilo: "Dodik ne govori istinu, tražio je pratnju za put u Hrvatsku"

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine tvrdi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije govorio istinu kada je rekao da mu ne treba zaštita policije kada se nalazi na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana.

Srna
Demantovao da je bilo ikakvih incidenata u Hrvatskoj: Milorad Dodik

Dodik je, naime, ranije danas rekao da mu, za razliku od člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kada je na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, podseća Fena. 

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, s druge strane, navodi u saopštenju da je kabinet Dodika pre odlaska u Hrvatsku 14. februara uputio dopis tom ministarstvu u kojem je, kako se tvrdi, navedeno da je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsednika RS obezbedi nesmetan prelaz, te patrola policije i policijska pratnja s eskortom, prenosi Klix.ba.

"To je zatraženo za jedan od graničnih prelaza sa Hrvatskom. U istom dopisu je navedeno da pratnja predsednika RS putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije", navodi ministarsvo.

Ministarstvo dodaje da ove podatke neće objaviti iz bezbednosnih razloga. 

"Ministarstvo je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude prosleđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno", navedeno je u saopštenju.

Dodaje i da ne raspolaže informacijama da li je udovoljeno Dodikovoj molbi i poziva medije da se informišu na koji način je realizovano navedeno putovanje.

"Dodik je danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, dana 15. februara prošle godine, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane policije Republike Hrvatske, zbog toga što se  kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 kilometara po času, te da je zbog toga na licu mesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje", navodi se u saopštenju.

Dodik je ranije danas demantovao  pisanje "Jutarnjeg lista", koji je objavio da je hrvatska policija razoružala njegovo obezbeđenje kada je neslužbeno boravio u Hrvatskoj, rekavši da u toj zemlji nikada nije imao niti izazvao incident.

"U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Pre nekoliko dana kada sam se vraćao sa proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to", rekao je Dodik prenose Nezavisne.com.

On je dodao i da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje niti treba da ga štiti ta zemlja, kao i da nema obavezu da se prijavljuje nadležnim institucijama kada putuje kroz nju.

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je jutros, pozivajući se na saopštenje hrvatskog MUP-a, da je Dodik u sredu neslužbeno boravio u Hrvatskoj, kao i da je prilikom zaustavljanja kod Vinkovaca policija razoružala njegovo obezbeđenje.

U tekstu se navodi i da je ambasada BiH 12. februara obavestila MUP Hrvatske da će Dodik 14. februara putovati u Gornjokarlovačku eparhiju i tražila pratnju za njega dok je na teritoriji Hrvatske, ali da je taj zahtev  odbijen, jer Dodik "nema status štićene osobe".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online