Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
12:44
vecernji.hr, Vestionline A

"Večernji": Šta je Vučić trebalo da donese iz Beograda?

"Večernji list" piše da je dokumentacija koju je Vučić doneo i u koju su bile uprte sve oči na konferenciji pokazala jednu stvar- dokumenti postoje. Taj list podseća da je svojevremeno, predsednik Boris Tadić vratio 2010. godine 25 protokola iz vukovarske bolnice, ali su se samo četiri odnosila na 1991.

Tanjug
Aleskandar Vučić i Andrej Plenković

Dokumenti koje je doneo sadašnji predsednik Srbije, koji su stajali na stolu dok su on i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović davali izjave, odnose sa na područje Dvora.

Dokumenti koje je doneo sadašnji predsednik Srbije, koji su stajali na stolu dok su on i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović davali izjave, odnose sa na područje Dvora, a Vučić ih je, kako piše "Večernji", doneo kao poklon hrvatskoj strani.

Međutim, ističe list, te su knjige, kao i stotine drugih, otuđene 1995. u vreme Oluje. 

- Uz to, pokazalo se da je Vučić doneo i dokumente, saznanja o mestima na kojima su zakipana tri, kaže, nestala Hrvata. I jedan i drugi "poklon" koji su stigli iz Beograda u Zagreb zapravo dokazuju ono što se u Hrvatskoj već dugo zna, da iz Beograda dokumentacija u vlasništvu HR "kaplje" brzinom koju određuje srbijanska politika - piše "Večernji list". 

List zatim navodi da nakon ovih "poklona", Hrvatska ima puno pravo i službeno, na nivou vlade, da zatraži od Beograda da vrati sve matične knjige koje poseduje. 

Hrvatski list napominje i da nepostojanje matičnih knjiga ide na štetu srpske zajednice u Hrvatskoj jer oni već godinama plaćaju za "rekonstrukciju" svakog dokumenta koji je odnesen u Beograd. 

"Pronalazak" imena trojice nestalih isto tako dokazuje da u Srbiji imaju više saznanja o mestima ukopavanja nestalih, navodi “Večernji” i dodaje da su popisi grobnica prioritetno važni dokumenti i na vrhu su popisa onoga što je Vučić trebalo iz Beograda da donese u Hrvatsku. 

Ante Nazor, upravnik Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra, kaže za taj list da se upravo na tome šta je Vučić doneo vidi da nema važnih pomaka. 

- Svi mi čekamo protokole iz vukovarske bolnice, koje je JNA otuđila i odvezla iz Vukovara 1991. Službeni Beograd i Aca Vasiljević, šef KOS-a, sigurno znaju gde su protokoli - kaže Nazor, koji objašnjava da su ti dokumenti važni jer se uz pomoć njih može napraviti rekonstrukcija svih koji su tretirani u bolnici, sve o njihovu ranjavanju, liječenju, stanju, o tome koliko je lečeno i Srba u bolnici. 

Civilizacijsko je pitanje da Srbija vrati sve protokole Hrvatskoj, bez obzira na to što bi to značilo i de fakto priznavanje počinjenja ratnih zločina, smatra Nazor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online