Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.02.2018.
09:28
aljazeera.net A

Smajić: Vučić popravlja sliku Hrvatske u svetu

Dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Zagreb predstavlja događaj visokog bezbednosnog rizika po srpskog predsednika, a za hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović najveći državnički izazov u dosadašnjem delu petogodišnjeg mandata, piše Zekerijah Smajić, prenosi Al Džazira Balkans.

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Kome ovaj susret najviše treba?

Susret državnih delegacija Hrvatske i Srbije zakazan je u vrlo nepovoljnom unutrašnjepolitičkom tajmingu po obe zemlje i usred obostranih ratnohuškačkih prepucavanja o prošlosti i zaglušujuće nacionalne retorike na obe strane. Logično se, zbog toga, postavlja pitanje zašto uopšte ovakva iznuđena poseta. Zašto baš sada? Ko iza nje stoji? Kome ona najviše treba? Kakav je njen mogući rasplet i učinak?

Bolje upućeni izvori u sedištu EU smatraju da su brzopoteznu Vučićevu posetu Hrvatskoj sinhronizovano ishodili javno nevidljiva tiha diplomatija, suptilni prsti u belim rukavicama i hrvatski lobisti s prvenstvenim ciljem zaustavljanja trenda jalovosti hrvatske spoljne politike.

Frustrirajući međudržavni spor Hrvatske sa Slovenijom obeležio je Hrvatsku u Briselu kao visokoproblematičnu članicu Evropske unije, što je početkom ovog meseca ishodilo uvođenje novog evropskog pravila po kojem buduće članice EU neće moći sa sobom da unose nerešene međudržavne probleme.

Drugo važno evropsko pravilo koje je zasnovano na lošem iskustvu s Hrvatskom jeste da nijedna zemlja, iz sebičnih interesa, neće moći da ometa svog susjeda na evropskom putu proširenja. Za Srbiju i njene evropske ambicije ovo pravilo shvaćeno je kao crvena lampica upozorenja da je normalizacija odnosa s Hrvatskom od sudbinske važnosti za dostizanje 2025. kao indikativnog roka za članstvo u EU.

Srbija značajno zaostaje za Crnom Gorom...

Najveći "istočni greh" hrvatske predsednice ipak je "Inicijativa tri mora", koju je početkom jula prošle godine iznenadno i na velika zvona pokrenula s radikalno antievropskim predsednikom Poljske.

Iako je Grabar Kitarović posle kontroverznog samita u Varšavi ubeđivala da ta inicijativa nije uperena "protiv nemačkog uticaja, protiv Rusije, niti je to američki trojanski konj koji jaše protiv Evropske unije" - umerene snage u EU doživele su takvu "neočekivanu egzibiciju" Hrvatske kao nedobronameran gest koji će se pamtiti sve dok Poljska bude antievropski nastrojena. 

Hrvatska pozivnica predsedniku Vučiću analizira se u sedištu Evropske unije i iz ugla najnovije Balkanske strategije, koja se spremala od jeseni prošle godine, a usvojene početkom prošle nedelje. Najjači adut srpskom predsedniku za prihvatanje iznuđenog susreta sa hrvatskom koleginicom na njenom terenu jesu započeti pregovori o pristupanju Evropskoj uniji, u kojima Srbija značajno zaostaje za vodećom Crnom Gorom.

Hrvatski cilj posete je i da se u što kraćem roku iz Vučićevih ruku istrgne čvrsto stisnuti bajrak samonametnutog balkanskog lidera, i da se zaseni samopostavljeni Vučićev oreol balkanskog demokrate-prosvetitelja. Ni jednu ni drugu ulogu srpski predsednik istorijski ni etički, realno, ne zaslužuje iako bi takvu ulogu Srbija kao zemlja, istorijski i geostrateški, mogla imati, zaključuje u Smajić u autorskom tekstu za Al Džaziru Balkans.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online