Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
14:55
Vestionline, Tanjug A

Plenković uoči Vučićeve posete Zagrebu: Ipak bih se dotakao ove teme

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom predstojeće posete Zagrebu, voleo da razgovara konkretno i sadržajno, te se u razgovoru dotaknu pitanja zaštite manjina, ne isključujući i mogući razgovor o ratnoj šteti.

Tanjug/Hina
Na stolu sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske: Andrej Plenković

Predsednik Vučić će u Zagrebu boraviti 12. i 13. februara, a Plenković je na početku sednice vlade kazao daje da je hrvatski predstavnik vlade već prošle sedmice bio u Beogradu i u Vojvodini, te da se razgovaralo o bilateralnom sporazumu.

Hrvatski premijer je rekao da se danas sastaju pomoćnici ministara i državni sekretara u okviru bilateralne komisije koja se bavi otvorenim pitanjima u odnosima Hrvatske i Srbije - nestali, pravosudna saradnja, granice, povraćaj imovine, ratne štete.

- Na kraju je bilo i nekih dilema po pitanju ratne odštete. Treba podsetiti na Član 7 Sporazuma o normalizaciji. Ja sam tada kao mlad diplomata učestvovao u razgovorima pa se toga jako dobro sećam. Sporazum je potpisan 23. 8. 1996. u Beogradu i dogovoreno je da se u roku od šest meseci potpiše sporazum za naknadu, ali taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obavezi razgovarati i prilikom ove posete da onima koji nisu svesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske - rekao je Plenković, prenela je HINA.

Predsednik Vučić je, naime, komentarišući izjavu premijera Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti, poručio da ne bi pokretao to pitanje da je na mestu premijera Plenkovića.

- Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrepiti hiljadama teških argumenata - rekao je Vučić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je pre sednice vlade da sa predsednikom Vučićem treba razgovarati o obvezama koje je Srbija preuzela tokom pretpristupnih pregovora o poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

- Mislimo da na tom sastanku treba otvoriti i razrešiti ona pitanja koja je Srbija preuzela toekom pretpristupnih pregovora, tj. poglavlja 23, koja su vrlo jasno definisana - rekao je Medved odgovarajući na pitanje novinara o predstojećoj poseti predsednika Vučića, koji je rekao i da Zagreb ne bi trebalo pokretati pitanje ratne štete.

- Ja vas usmeravam na one obaveze koje je Srbija tada preuzela i očekujem da će se na sastanku u Zagrebu govoriti o tim pitanjima - rekao je Medved novinarima. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online