Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.01.2018.
12:42
Jutarnji list, Vestionline A

Predstava o ustaškoj svadbi šokirala bivšeg ministra Hrvatske

Predstava "Šest likova traži autora" Olivera Frljića u petak uveče premijerno je izvedena u zagrebačkom Satiričkom pozorištu Kerempuh. Predstava koju je pisao nobelovac Luiđi Pirandeli preoblikovana je tako da kritikuje današnje hrvatsko društvo, a započinje parodijom na svadbu Velimira Bujanca u kojoj se pojavljuju Zdravko Mamić, Marko Perković Tompson, Željka Markić i Zlatko Hasanbegović, čije glave podsećaju na svinje.

youtube.com/Hrvatsko narodno kazalište Split
Predstava "Šest likova traži autora" izazvala burne reakcije

Osim što su označeni kao likovi imenima i prezimenima, akteri su opremljeni gumenim maskama, posebno izrađenim, koje karikiraju njihova lica uz dodatak svinjske njuške, piše "Jutarnji list".

Venčanje počinje dolaskom namerno u kardinala unapređenog penzionisanog biskupa Mile Bogovića, koji se dokotura, veoma vešto, na plinskoj boci. Potom s improvizovnog postolja "venča par" pod svinjskim maskama, ona u venčanici, on u odelu, koji predstavlja Velimira Bujaneca i njegovu suprugu Karolinu Šego.

Čin venčanja obavlja se ušmrkavanjem, ovlašnim i široko razmahanim, velike količine belog praha, odnosno kokaina. Nakon mladenaca, na isti se način pričeste i ostali svatovi sa svinjskim njuškama: pevač Marko Perković Tompson, preduzetnik Josip Klemm, preduzetnica i aktivistkinja Željka Markić, zatim istoričar, političar i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Potom svi zajedno još naprave krug šmrkajući pa počnu da plešu na note srpskih folk-hitova. Tu su i jedna invalidska kolica, hrvatska zastava s falš grbom (ne dakle državna) u koju se briše nos. U nekom trenutku veselje se razmaše a onda se unosi obredno kolevka iz koje ispada kosturčić koja predstavlja Darija Kordića, odnosno simbolizuje pokolj više od stotinu civila (među njima i bebe) koje su pripadnici Hrvatskog veća odbrane počinili u srednjobosanskom selu Ahmići godine 1993.

pixabay.com

Pročitajte još:

JDP u Ljubljani

Predstava "Urnebesna tama" u Ateljeu 212

Lik bivšeg ministra kulture dr Zlatka Hasanbegovića za dar mladencima donosi tablu na kojoj s jedne strane piše Trg maršala Tita, uz njegove generalije, a s druge Trg dr Ante Pavelića, uz dodatak da je reč o hrvatskom državniku i književniku. Ovo potonje asocijacija je na jednu hrvatsku književnu enciklopediju u kojoj je Pavelić predstavljen kao hrvatski književnik.

Kroz celu predstavu ovi akteri venčanja, zapravo glumci, a i njihovi parnjaci, likovi koji su izgubili autora, zaklinju se da sve što čine, čine "u ime obitelji", što asocira na istoimenu desničarsku udrugu Željke Markić. Pirandelov komad zbilja se bavi porodičnim odnosima (nasiljem) pa je ova mantra baš pirandelovska.

Na sceni se mogla videti i ogromna šivaća mašina koju su gurali statisti u ustaškim uniformama.

Na Kerempuhovoj premijeri bili su u petak političari Davor Bernardić, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, ali i Zlatko Hasanbegović. Zamoljen za izjavu o predstavi, Hasanbegović je, kao i Velimir Bujanec, bio juče bez komentara.

Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar branitelja, bio je, kaže, šokiran prvim delom predstave, ali smatra da se hrvatska javnost mora privići na provokacije u umetnosti.

Balans na tankoj liniji

- Frljić balansira po tankoj crti i sigurno je neke ljude povredio, ali ne bih rekao kako se radi o govoru mržnje ili nečemu što je sudski tuživo. I mene su na Facebook stotine puta opisali kao neznalicu ili bezveznjaka, a pravosuđe je ocenilo da su to lični stavovi o jednom političaru pa ne vidim zašto ovu predstavu ne okarakterisati kao Frljićeve stavove o nekim osobama i događajima. Ali da su ratne udovice koju su zabranile film "Ministarstvo ljubavi" videle ovu predstavu, razapele bi šator pred Kerempuhom - rekao je Fred Matić.

Davor Bernardić, predsednik SDP izjavio je kako je "Oliver Frljić hrvatski satiričar te da daje prednost domaćima koji mogu stati uz bok svetskima".

- Satira, smeh guraju svet napred. Ona jača kao i kritika. Naš je zadatak da se moramo boriti protiv svakog oblika cenzure - rekao je Bernardić ali odbio je zahtev Jutarnjeg lista da pobliže objasni svoju izjavu.

- To je vrlo dobra predstava koja sadrži puno humora i mogu je svima preporučiti. Iako je sasvim sigurno i provokativna, ali, ponavljam, vredi gledanja - rekao je poznati zagrebački advokat Čedo Prodanović. Uz opasku - Poznanici koji se puno bolje razumeju u pozorište kažu kako je Frljićeva predstava "pravi Pirandell", ali nisam stručnjak, no mogu opet reći da sam se nasmejao i uživao u pozorištu.

Na pitanje ima li u Frljićevoj predstavi govora mržnje, Prodanović je odgovorio da nema, iako će mnogi sigurno biti uvređeni, od bivšeg biskupa Mile Bogovića koji u predstavi jaše na plinskoj boci do Velimira Bujanca koji šmrče beli prah. Ali, sagovornik Jutarnjeg lista smatra kako to nije čak ni tuživo.

- Mislim da niko nema osnovu za tužiti Olivera Frljića, čak ni zbog scene u kojoj se omalovažava hrvatska zastava. Nije reč, naime, o službenoj zastavi Republike Hrvatske, nego o onoj s prvim belim poljem, koja se koristila u NDH - objasnio je Čedo Prodanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.01.2018. 13:02
После толико година, изнебуха, почела самокритика уст/ашке државе??? Хрватска није дошла до земуна, није им пошло за руком да поб/ију онолико Срба колико су планирали и сад очекују од Срба да им уложе нову молбу за братство - јединство. До следеће прилике. Све је могуће. Срби су дресирани да се лако пецају на удице ако им понудиш полу добар мамац.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online