Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.01.2018.
13:40
Poslovni.hr, Vestionline A

Hrvati već strepe: Turskoj sviće, nama se smrkava?

S obzirom na uloženi trud, Hrvatska može biti relativno zadovoljna turističkim rezultatima u 2017. godini, s rastućim trendom koji se nastavio iz godine ranije.

pixabay.com
Turska vraća u velikom stilu: Rezervacije u porastu u odnosu na prošlu godinu 

Ako se u međuvremenu ne dogode neki potresi po pitanju bezbednosti na Mediteranu, već ova godina mogla bi pokazati u kom smeru se zapravo kreće hrvatski turizam i da li se poslednje dve godine šlepao na tuđoj nevolji, ili su nešto napravili i sami.

Turistički promet po broju noćenja za oko 30 odsto je veći u odnosu na 2015. godinu, dvaput veći u odnosu na kriznu 2010. godinu i 12 odsto bolji od dobre 2016. godine. 

Iako je i dalje uglavnom destinacija sunca i mora i postoje značajne razlike među destinacijama, podaci o noćenjima izvan četiri letna meseca na nivou čitave Hrvatske pokazuju da se turistička godina ipak malo razvukla, a julska rupa skoro je zaboravljena. Analiza Instituta za turizam Tomas leto pokazaće da turisti više troše nego pre par godina (u kampovima čak 26%), da su posetili neki novi gosti koji žele raznolike sadržaje. 

Doduše, uprkos negde i značajnijem rastu, kontinent je i dalje jako slab, bez sadržaja i smeštajnih kapaciteta, a zabrinjavajuće je kretanje nekad vodećeg italijanskog tržišta koje u ovim sjajnim uslovima u Hrvatskoj stagnira. Struktura smeštajnih kapaciteta sve je gora, broj kreveta u hotelima i dalje je nizak i sporo raste, a najviše noćenja realizuje se u porodičnom smeštaju koji buja, zbog čega smo i s najavljenih 11 milijardi evra prihoda za ovu godinu daleko ispod 14 predviđenih strategijom turizma na ovaj broj noćenja. Iako je interes investitora za Hrvatsku jači nago pre, taj se interes najčešće veže uz regiju i zemlje u okruženju koje znatno brže realizuju hotelske investicije i dolazak globalnih brendova. 

U investicijama i dalje učestvuju uglavnom lokalni igrači koji se rotiraju, stranih investitora i dalje je malo, delimično zbog nerešenih pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra, poigravanja u poreskoj politici, od PDV-a do poreza na nekretnine za koje se nikad ne zna kad će zaskočiti vlasnike turističkih kompanija. Zato imamo manjak ulaganja u kampovima i marinama, a umesto greenfield ulaganja glancamo stare hotele i kosimo travu umesto da gradimo zabavne sadržaje. 

Takođe, ovog leta i taj turistički rast kojim se HRvatska hvali pokazao je svoje naličje, u destinacijama čija infrastruktura nije dorasla tolikom povećanju broja stanovnika, koji su ujedno na odmoru i očekuju užitak umesto nesnosne gužve. U Ministarstvu odgovornost za takve situacije svaljuju na lokalne zajednice koje bi trebalo da se pobrinu za infrastrukturu i bolje osmisliti strategije razvoja turizma i ugošćavanja. Teško je verovati da su zimske mesece te destinacije iskoristile kako bi rešile navedene probleme, ili to rade u najvećoj tajnosti i tišini. 

Sve ove stvari trebalo je rešiti u ove dve zlatne godine, jer ko zna kada će se takve okolnosti ponoviti, a propusti bi nas mogli dočekati nespremne u trenutku kad se na scenu vrate oštri hrvatski konkurenti na Mediteranu, prvenstveno Turska, a potom i Tunis te Egipat. 

A to bi se moglo dogoditi za svega par meseci.

Veliki povratak Turske

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je odobrio nastavak komercijalnih letova prema Egiptu, prekinuvši dvogodišnju pauzu nastalu zbog pada ruskog aviona. Očekuje se da će Putinov primer slediti i druge zemlje, pre svega Velika Britanija, koja je bila jedno od najvažnijih emitivnih tržišta za poznato letovalište Sharm el-Sheikh.

Agencijske prognoze pokazuju da se Turska vraća u velikom stilu, prve rezervacije iz evropskih zemalja za Tursku u porastu su za 30 odsto, a subvencije, podsticaji i olakšice koje Turci daju svima koji su voljni dovesti turiste u njihovu zemlju vrlo su izdašne. Da su učinci straha od terorizma kod turista kratkotrajni, pokazuju informacije s ključnih evropskih tržišta, prema kojima Turska beleži najveći rast ranih rezervacija za 2018. godinu od svih sredozemnih zemalja. 

Uprkos terorističkim napadima, čvrste pozicije drže dve vodeće evropske i svetske turističke destinacije, Francuska koja i dalje drži prvo mesto na svetskoj turističkoj lestvici, te Španija koja je u 2017. dospela na drugo mesto, pretekavši SAD čiji je turizam pao zbog Trampove restriktivne politike u industriji putovanja. 

Još ako padne kiša...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online