Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.01.2018.
08:45
rs.n1info.com A

"Milošević rekao 'Franja, uzmi, to je 'turska Hrvatska'"

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ispričao je za hrvatske medije kako je sa Borom Jovićem dogovarao sastanak Tuđmana i Miloševića, prenosi N1.

commons.wikimedia.org/Heinrich-Böll-Stiftung
Bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić

"Nas interesuje 63 odsto BiH"

"Ja sam njega pitao: 'Šta vas zanima u Hrvatskoj, iz garnizona u Hrvatskoj naoružavate pobunjene Srbe, koji je vaš cilj? Je l' vi želite Srbe iz Hrvatske?' On je kratko rekao: 'Ne. Oni su vaši građani, oni nas ne interesuju'. Upitao sam ga: 'Pa je l' vas interesuje hrvatska teritorija?' Odgovorio je: 'Ne.'", ispričao je Mesić. 

"Pitao sam ga: 'Pa šta je onda vaš interes?', a odgovorio mi je: 'Nas interesuje 63 posto BiH, to je bila srpska teritorija i to srpsko mora i ostati'", ispričao je Mesić. 

"Ja sam mu rekao budući da je BiH priznata država i članica UN-a, neka se to onda rešava preko UN-a, ali i da li je moguće da mi ta pitanja koja ozbiljno postoje u Hrvatskoj, da sednemo za sto i identifikujemo ih, i nađemo odgovore, ali bez oružja. 'Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sednemo za stol i pokušamo da dogovorimo šta dalje, ali bez oružja?' pitao sam ga. On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio. Ja sam uzeo avion, otišao za Zagreb, nisam hteo da telefoniram i sve rekao Tuđmanu, da ova dvojica žele da sednemo. U januaru 1991. Tuđman nas je obavestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Još sam mu ja rekao: 'Slušaj Franjo, ne znam da li to ima smisla s obzirom na posledice koje smo imali poslije jedne sednice u Karađorđevu.' On je rekao: 'Mene zanima šta Milošević misli, a ne što je sve bilo u Karađorđevu'", rekao je Mesić. 

"Tuđman je rekao: Daj mape"

"Mi smo ga čekali kada se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kafa, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao 'daj mape'. Savili su mape na sto, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: 'Evo šta Milošević nudi. Nudi Banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać'. I kaže: 'Da vam kažem kako je Milošević rekao. Rekao je: 'Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana 'turska Hrvatska'. Pitao sam ga šta Alija kaže, rekao je, Alija tu nema šta da kaže, kad se hrvatske i srpske makaze spoje za trećega tu nema problema", rekao je Mesić. 

Upitan ko je još bio na tom sastanku rekao je da se radilo o tadašnjem političkom vrhu. 

"Tadašnji hrvatski vrh, Manolić i drugi. Ali nije na tome stalo, nego je Tuđman otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju nisam dobio, šta se tamo dogodilo", rekao je Mesić

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.01.2018. 16:42
Шта си јуче говорио а шта данас лупеташ? Ко ће теби да верује?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online