Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
15:32
Vestionline, Jutarnji list A

Jutarnji: Napadi na Mesića verbalno nasilje i pozivi na linč

Optužbe i pretnje na račun nekadašnjeg pedsednika Hrvatske Stjepana Mesića koje dolaze od visokih funkcionera vladajuće HDZ ili se mogu čuti u medijima, pokazuju u kolikoj meri su verbalno nasilje i pozivi na linč postali nešto normalno u ovoj zemlji, piše zagrebački Jutarnji list.

youtube.com/Atlas TV Montenegro
Jutarnji list: Šta je to napravio Mesić da se sada tera na smetlište ili vešala, kako kome drago?

Sve je počelo sa potvrđivanjem presuda šstorici Hrvata iz BiH, nekadašnjih funkcionera samoproglašene republiek Herceg Bosne, kada je tokom izricanja presuda jedan od njih, Slobodan Praljak, ispio otrov od kojeg je nekoliko sati kasnije preminuo u obližnoj bolnici, visoki funkcioner HDZ i savetnik premijera Vladimir Šeks optužio je Mesića za lažno svedočenje u Hagu.

Haški tužilac je, naime, rekao da je Mesićevo svedočenje u tribunalu "krunski dokaz" sa osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz BiH.

- Na njegovu dušu ide ta presuda, ali i na posredan način čin generala Slobodana Praljka. I zato će oni koji nastoje da falsifikuju istoriju otići jednom na Karepovac - rekao je nedavno Šeks.

Šeks nije još jedan poluinteligentni desničarski bukač, piše ovaj zagrebački dnevnik i podseća da je on  predsednik Savetodavnog veća HDZ-a i neformalni savetnik premijera Andreja Plenkovića, dakle, prilično važan član i formalni zvaničnik Hrvatske demokratske zajednice.

Ukazuje se istovremeno da iz HD-a nije stigao bilo kakav demanti Šeksovih optužbi protiv  Mesića, što, kako tumači Jutarnji,  znači da u vladajućoj stranci podržavaju optužbu da je bivši šef države počinio izdaju.

Navodi se i da u svemu tome Šeks nije jedini. 

Drago Krpina, kao zamenik predsednika Kluba osnivača  HDZ-a, predlaže da Plenkovićeva stranka pokrene inicijativu da Sabor poništi odluku iz jula  2005. i Stjepanu Mesiću, zbog navodno lažnog svedočenja pred Haaškim sudom i kršenja procedure prilikom postupanja s transkriptima razgovora Franje Tuđmana, oduzme Orden kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.

Jutarnji ističe da su se u hajku tradicionalno uključila dva bukača, Zvonimir Hodak i saborski zastupnik Željko Glasnović, složnim zaključkom da je Mesićevo svedočenje u Hagu čin veleizdaje. 

A potera će, piše list, doživeti kulminaciju u trenutku kada Ante Prkačin, mrtav-hladan, u televizijskom programu predloži da se drugi predsednik Hrvatske javno obesi.

Čitavo vreme dok traju pozivi na linč Stjepana Mesića, na Pantovčaku i u Banskim dvorima vlada mrtva tišina, a Plenkoviću i Kolindi Grabar-Kitarović očito ne pada na pamet, makar verbalno, da zaštite onoga koga su hrvatski građani dvaput uverljivo birali za predsednika Hrvatske.

Mesić je na izborima 2000. i 2005. pobedio s 65 posto osvojenih glasova, a tako uverljivi trijumfi predstavljaju njegovu najbolju legitimaciju. Voleli ga ili mrzeli, cenili ili smatrali šarlatanom, u poređenju sa Mesićem razni Krpine, Šeksovi, Glasnovići i Prkačini su politički pigmeji, piše Jutarnji.

Podednako je, međutim, bitno, smatra list, odgovoriti na pitanje šta je to napravio Mesić da se sada tera na smetlište ili vešala, kako kome drago.

Jednostavno - svedočio je u Hagu u skladu sa zakonom koji je doneo njegov prethodnik Franjo Tuđman.

A kao šef države poslao je tribunalu dokumente koje je prema istom zakonu morao poslati. 
Drugim rečima, navodi Jutarnji, bio je odgovorni legalist, kakav treba da bude  svaki izabrani predstavnik građanske Hrvatske.

Stjepan Mesić dao je izjavu haaškim istražiteljima u aprilu  1997, a postoji i transkript njegovog svedočenja iz marta 1998. Mesić  uglavnom svedoči o svojim saznanjima o politici predsednika Franje Tuđmana i HDZ-a prema Bosni i Hercegovini 90-ih. 

Govorio je sve što se već znalo i zbog čega je, uostalom, napustio HDZ.

Kako je Franjo Tuđman smatrao da bi bilo moguće podeliti Bosnu i činio je sve što je mogao kako bi je podelio i kako je, navodi list, Slobodan Milošević bio saglasan sa hrvatskim predsednikom da će Hrvatska dobiti teritoriju Banovine i zapadnu Bosnu: Kladušu, Cazin i Bihać. I da muslimansko-hrvatskog sukoba, koji treba pripisati uglavnom Hrvatima, nije trebalo biti, suština je Mesićevih izjava.

I što je tu laž ili kleveta, pita list i daje odgovor: "Ništa, doslovno, nijedna rečenica".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online