Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Srbi ćutali na "agresiju"

Hrvatski sabor usvojio je za Srbiju sporni zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata po kome su "agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA, uz pomoć 'dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj'".

Vesti
Kolona Srba tokom akcije "Oluja"

Uz izbačenu kvalifikaciju da su u agresiji učestvovale i paravojne jedinice iz BiH, ovo poslednje je i jedina izmena u odnosu na predlog zakona u kome je stajalo da je u agresiji učestvovao i "veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj".

Pupovac: Čuvanje krhkog poverenja

Mada je ranije objasnio da je zakon loš za međudržavne odnose Srbije i Hrvatske jer "stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj" i ponovo otvara pitanje o "uzrocima i posledicama rata", Milorad Pupovac, lider SDSS-a i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća, za RTS je dao sledeću izjavu:

- Narušava se ionako teško stečeno i krhko poverenje nastalo nakon ratnog raspada zajedničke države. I, s druge strane, ograničava se mogućnost da se nesmetano i slobodno raspravlja o tome šta se događalo. Mi smo u tim okolnostima odlučili da ne podržimo taj zakon tako što ćemo biti uzdržani - zato što i suzdržan može značiti protiv.

Zakon je usvojen sa 15 glasova protiv, ali u tom zbiru se nisu našli i glasovi trojice srpskih saborskih zastupnika koji podržavaju Vladu Hrvatske na čelu sa Miloradom Pupovcem. 

Oni su po ovom pitanju bili "uzdržani".

Međutim, od samog zakona mnogo je čudnije to što su srpski mediji o svemu izvestili sa nedelju dana zakašnjenja, i to bez ikakve medijske pompe u odnosu na pre dva meseca kada je ovaj predlog zakona doveo do burnih reagovanja političara u Srbiji, kao i novog zahlađivanja odnosa zvaničnog Beograda i Zagreba.

Za predsednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakulu ovakav "preokret" je normalan u situaciji kada brojna udruženja prognanih Srba iz Hrvatske u Srbiji, ali i stranaka, reaguju isključivo na "političke migove".

- Najverovatnije je svima dat "mig" da se "ne talasa" puno oko usvojenog zakona i sva ta udruženja i političari su tako i postupili. Zato i ne treba da čudi da se o usvojenom zakonu "progovara" tek nedelju dana pošto je donet - kaže ogorčeno Džakula.

Prema njegovim rečima, na istovetan način su se ponašali i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskom saboru.

- Oni su manjinski partner Vlade, te su očigledno zaključili da je mnogo pametnije da se ne suprotstavljaju glasajući protiv, jer ovaj zakon je suštinski ustupak te Vlade braniteljima uz čiju pomoć su i došli na vlast - navodi Džakula.

I za Savu Štrpca, predsednika Veritasa, nema dileme da je "neko dao znak" da se usvojen zakon puno ne komentariše, uključujući i "dežurne" komentatore iz Srbije.

- Iskreno, bilo mi je smešno kada sam shvatio da apsolutno niko nije konstatovao da je usvojen zakon koji je pre samo dva meseca izazvao oštre reakcije rukovodstva Srbije. Očigledno je srpska zajednica u Hrvatskoj, na čelu sa Miloradom Pupovcem, "izborila" jezičku promenu termina oko učešća Srba "u agresiji" i da je to bio maksimum koji su mogli da dobiju. Jeste, to je mrvica, ali objektivno, ništa više se i nije moglo dobiti u situaciji kada su sve odrednice novog zakona zapravo "preslikane" iz Ustava Hrvatske, Deklaracije donete 2000, ali i hrvatskih enciklopedija i udžbenika - naglašava Štrbac.

M. Karović

Ništa od ratne odštete?

Prema analizi agencije Tanjug, Zakon o braniteljima bi, ovakav kako je usvojen, mogao poslužiti kao osnov Hrvatskoj da traži od Srbije, koju u zakonu identifikuje kao agresora, isplatu ratne odštete. Za Savu Štrpca, do toga sigurno neće doći.
- Hrvatska je svojevremeno sračunala da bi na ime ratne odštete Srbija morala da joj plati oko 35 milijardi evra, ali posle presude Međunarodnog suda pravde - od toga nema ništa - naglašava Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online