Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
20:53
Vestionline, Tanjug A

Glavašević: Hrvatska neće blokirati Srbiju u Briselu

Hrvatska neće blokirati Srbiju u Briselu zbog bilateralnih pitanja, poručuje Bojan Glavašević, potpredsednik Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora i poslanik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

EPA/Oliver Hoslet
Strateški interes Hrvatske da okolne zemlje što pre uđu u EU

Za odnos Hrvatske sa Srbijom kaže da je "na najnižoj tački u poslednjoj deceniji i na jednoj od najnižih tačaka nakon rata", ali istovremeno izražava uverenje da postoji mnogo prostora za napredak.

- Naš bilateralni odnos neće uticati na našu volju da realizujemo naš strateški interes i pomognemo okolnim zemljama da što pre uđu u EU. Recimo, granica na Dunavu neće biti nešto zbog čega ćemo blokirati Srbiju - kaže Glavašević.

On ukazuje da sam pretpristupni proces ima svoje benefite, pri čemu EU ima vrlo visoke standarde demokratije, vladavine prava, slobode medija, i "kada bude vreme da se o tome razgovara, na primer kroz poglavlje 23, i sa BiH i sa Srbijom, Hrvatska sigurno neće koristiti bilateralna otvorena pitanja kao polugu u pretpristupnom procesu ovih zemalja".

- Dobar deo onoga što jesu bilateralna pitanja Hrvatske i Srbije, ako govorimo o nestalim osobama, o zabrinutosti koju Hrvatska može imati kada je u pitanju Srbija oko slobode medija i vladavine prava, prava manjina, to su sve stvari koje će se rešavati u okviru pretpristupnih pregovora - objašnjava on.

Kao pravo otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije, Glavašević vidi pitanje nestalih osoba iz vremena sukoba što je, napominje, Hrvatskoj najbolnija tačka u odnosima sa Srbijom i oblast u kojoj je saradnja dve zemlje apsolutno nezadovoljavajuća za hrvatsku stranu. 

- Saradnja postoji, ali smatramo da tu ima jako puno prostora za napredak - ističe on, uz zaključak da se takva pitanja mogu rešavati bilateralno i da će, kada više ne budu potencijalni materijal za dnevno-političke debate u Srbiji i Hrvatskoj, otvoriti put za mnogo bolje međusobne odnose.

- Mi smo se žalili kada je nas Slovenija blokirala zbog bilateralnih pitanja. Hrvatska sigurno neće nastupati na taj način, ali deo onoga što jesu bilateralna pitanja su, zapravo, pitanja koja će Srbija morati da reši, ne zbog nas, nego zbog sebe i svoje ambicije da bude deo EU - rekao je Glavašević.

On ističe da je strateški interes Hrvatske da okolne zemlje što pre uđu u EU i kaže da se Hrvatska sve vreme postavljala "vrlo partnerski, počev od toga da smo kompletnu dokumentaciju iz pretpristupnih pregovora ustupili Srbiji". 

- Hrvatska je uvek bila tu za okolne zemlje, bez obzira na činjenicu da su naši odnosi povremeno vrlo nategnuti - navodi za portal "Juropean Vestern Balkans" Glavašević, inače dobitnik nagrade "Krunoslav Sukić" 2014. za "višegodišnji doprinos u izgradnji tolerantnog i miroljubivog društva u Hrvatskoj". 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online