Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
00:06
Ekipa "VESTI" A

Otrovom na Srbiju

Od otrova kojim se prilikom izricanja osuđujuće presude ubio hrvatski general Slobodan Praljak još su otrovniji pokušaji predstavnika vlasti u Zagrebu da sakriju svoju odgovornost iza Srbije. Da podsetimo, Haški tribunal potvrdio je kazne svoj šestorici optuženih funkcionera Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća odbrane i pravosnažno ih osudio na ukupno 111 godina zatvora. Zvaničnici u Zagrebu, kao i većina političkih stranaka, najviše su šokirani samom presudom u kojoj se navodi da je nekadašnji državni vrh Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

Tanjug/AP
Srbi i dalje opsesija: Drama u Hagu uživo praćena u Hrvatskoj

"Glup i retardiran"

Po objavljivanju presude, Sabor je prekinuo rad čemu su se neki poslanici protivili, pa su pale i teške reči između Ivana Pernara iz Živog zida i Hrvoja Zekanovića iz HDZ-a: "glupane glupi, seljačino, retardirani glupane".

U to vreme je stigla i vest da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula posetu Islandu, a saborski zastupnici rad su nastavili minutom ćutanja za Praljka i pristupili izradi zajedničke izjave parlamentarnih stranaka o presudi. Protiv se izjasnila jedino opoziciona stranka Glas, čiji je poslanik Goran Beus - Rihemberg podsetio da je samoubistvo počinio pravosnažno osuđeni ratni zločinac.

Amnestija za zločine u RS

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević ukazala je da Hrvatska nije osuđena za agresiju tamo gde se ona i desila

- Podsećam na stravičan zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu. Nije hrvatska osuđena ni za prvi ratni zločin koji je njena vojska počinila nad Srbima u Sijekovcu. Krivci za sve to su amnestirani - rekla je Pandurevićeva.

Ne obazirući se na retke proteste, hrvatski premijer Andrej Plenković započeo je izlaganje izjavom saučešća porodici Slobodana Praljka i govorom "o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu".

Plenković i većina hrvatskih političara stalno postavljaju isto pitanje. Kako se u presudi navodi da je hrvatski državni vrh učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, a da ta kvalifikacija nije navedena za srpske lidere u presudi Ratku Mladiću prošle nedelje?

Sergejeva zdravica

Glumac Sergej Trifunović našao se na udaru jer je na Instagramu objavio fotografiju Praljka s natpisom "Danas je Dan Republike i stari je popio malo" (Praljak se ubio na 29. novembar).

Trifunović je kasnije uklonio fotografiju, ali tek kada je odgovorio na uvrede: "... mater svim generalima u svim uniformama koji su činili zločine. Za one kojima nije jasno, još jednom. Svi nazdravite sa Praljkom."

Ćeraće se do UN

Plenković je čak otišao toliko daleko da je izjavio da "Hrvatska ni na koji način nije učestvovala u ratnim dešavanjima u BiH i da je zato apsurdno da ni u jednoj pravosnažnoj presudu za bivšu Jugoslavije nije utvrđena odgovornost Srbije". On je čak najavio da će tražiti da se o presudi govori i pred Savetom bezbednosti UN.

I njegov stranački kolega iz HDZ-a i predsednik Sabora Goran Jandroković smatra da je osnov za pomirenje "istorijska istina", onako kako je Hrvatska vidi.

Šešelj: Udarac tribunalu

Lider radikala Vojislav Šešelj smatra da je Praljak izveo "junački potez".

- Iako je on bio naš neprijatelj na vojnom polju, ovo jeste za poštovanje. Ovo je jak udarac za Haški tribunal na kraju njegovog postojanja, kamo sreće da ih je bilo više - rekao je Šešelj koji je u Hagu ranije oslobođen od svih optužbi.
Međutim, bivši lider DS-a Bojan Pajtić nije saglasan i pita: "Zamislite da je Praljak osuđen za zločine nad Srbima. Da li bi i dalje bio junak i častan? Licemeri."

Srpska narodna partija (SNP), članica vladajuće koalicije u Beogradu, saopštila je da Hrvatska ne prestaje da širi mržnju i laži prema Srbiji.

"Očigledno besna posle dokazane uloge u agresiji na BiH, Hrvatska pokušava zamenom teza i lažima da optuži Srbiju i Srbe za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Ta država, koja je sa svoje teritorije proterala skoro sve Srbe, okupirala delove BiH i počinila zločine nad druga dva naroda, koja je do kraja sprovodila zločinačku politiku etničkog čišćenja gde god je njen vojnik kročio, pokušava da se sakrije iza optužbi na račun Srbije", saopštio je SNP.

Sveće i mise u Mostaru

Mnoštvo građana Mostara okupilo na Trgu hrvatskih velikana, gde su paljenjem sveća odali počast šestorici svojih lidera osuđenih za ratne zločine. Među njima su bili i predstavnici kantonalne vlasti, kao i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Tokom večeri su služene mise u katoličkim crkvama, a u znak žalosti bili su zatvoreni i pojedini ugostiteljski objekti.

Vučić: Samo mi gledamo u budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije razumeo šta bi trebalo da znači izjava hrvatskog premijera Plenkovića. On je konstatovao da postoji patološka opsesija dela hrvatske javnosti Srbijom i srpskim narodom. Vučić je izjavio da je spreman za razgovor s hrvatskim zvaničnicima, ali ne i na poniženja.

- Taj film nećete da gledate. Nećete da otvorite pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije EU? Pa dobro, ne morate - poručio je Vučić Zagrebu i primetio da je svima najlakše da okrive Srbe, pa čak i kad se razgovara o Hrvatskoj ili BiH, gde je stradalo više od 30.000 Srba, a da niko za to nije odgovarao.

On je rekao da Srbi poštuju tuđe i svoje žrtve, ali i da gledaju u budućnost.

Saučešće Šljivančanina

Pukovnik Veselin Šljivančanin izrazio je saučešće porodici Slobodana Praljka.

- Nisam ga sretao često, uglavnom u sobi za posete. Kada sam osuđen na 18 godina Praljak je je pozdravio moju porodicu. Rekao je: "Video sam kako se ponašate u zatvoru, svaka vam čast, i računajte na svaku moju podršku i pomoć. Ja ne verujem da ste vi takav čovek kakvim su vas oni osudili" - ispričao je Šljivančanin.

Bogatstvo prepisao posinku

Hrvatski general Slobodan Praljak prepisao je svu imovinu svom posinku Nikoli Babiću Praljku. Reč je o sinu poznatog hrvatskog pesnika i disidenta Gorana Babića, koji je 1991. napustio Hrvatsku i od tada živi u Beogradu. Praljak je za sobom ostavio priličan imetak procenjen na šest i po miliona evra, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

Praljak i Goran Babić su odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji. Druženje se završilo kada je Praljak preoteo Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu.

Praljak, rođen 1945, gimnaziju je učio u Širokom brijegu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom. Potom je završio je tri fakulteta: elektrotehniku, filozofiju i sociologiju i Akademiju za pozorište, film i televiziju.

On je bio pozorišni reditelj, a kasnije je snimio televizijsku seriju, dokumentarni i igrani film.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online