Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.11.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti A

Presuda puna nelogičnosti

Odbrana generala Ratka Mladića počela je da proučava prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je bivši komandant Glavnog štaba VRS osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

EPA/Peter Dejong/Pool
Pomešani svedoci: Mladić uoči izricanja presude

- Reč je o 2.526 stranica presude podeljene u pet tomova. Prva četiri su javni, a poslednji je pod oznakom poverljivosti. Međutim, već na prvo čitanje ove presude uočili smo više pravnih i činjeničnih grešaka - kažu za "Vesti" njegovi branioci Dragan Ivetić i Boris Zorko.

- Preliminarno, reč je o istim greškama koje su uočene i u mnogim ranijim presudama. Na primer, postavlja se ozbiljno pitanje kompromitacije određenih svedoka, zato što je dobar svedoka čije je mišljenje sudsko veće u procesu Mladiću usvojilo, u drugim postupcima ocenjen kao problematični. U ovom postupku pojedini svedoci su potvrdili da pripadaju udruženju Žene - žrtve rata Bakire Hasečić, a upravo ova žena i njena organizacija su apostrofirani od strane
Žalbenog veća u procesu protiv Milana Lukića - ističe Ivetić i naglašava da su u paragrafu 57 te presude taksativno nabrojane zaštićene svedokinje VG094, VG119 i VG131.

- To ne znači da na bilo koji način želimo da uvredimo bilo koju žrtvu, ali ne želimo ni da prikrivamo činjenice koje su jasan dokaz kompromitacije postupka.

Boris Zorko ukazuje i na apsurdnost grubog narušavanja osnovnih materijalnih činjenica.
- U paragrafu 4226 se eksplicitno navodi da je Slobodan Milošević od 1993. do 1997. bio predsednik i glavnokomandujući SR Jugoslavije, mada je u tom periodu to bio Zoran Lilić. Znači, reč je o dramatičnoj povredi činjenica, a ne tehničkoj greški - ističe Zorko.

Zabrinutost

Obojica Mladićevih advokata navode da će tek uslediti detaljna analiza presude i žalba.
- Međutim, činjenica da je toliko pravnih i činjeničnih greška kod nas izaziva zabrinutost i daje nam za pravo da izrazimo sumnju da ima još takvih nelogičnosti i pravno neutemeljenih činjenica koje ćemo apostrofirati i u završnoj reči - kažu advokati generala Mladića.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.11.2017. 21:35
Presuda puna nelogičnosti.Pa mi samo kukamo tobož a radimo sve u korist svoje štete:Beograd je posle 5 okrobra uništio ili sakrio Dejtonski sporazum,uništio ili sakrio činjenice o zl,odelima Nasera Orića dostavljene od vojske RS,Beograd je pustio na slobodu sve ratne zl,očince s Kosova.Da drugi nam rade o glavi a mi je dobrovoljno podmećemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online