Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.11.2017.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Ratko Mladić osuđen na smrt!

Komandant Glavnog štaba Vojske RS, general Ratko Mladić, prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen je na doživotni zatvor. Sudsko veće kojim je predsedavao Alfonso Ori, presudilo je da je od ukupno 11 tačaka optužnice kriv za čak 10, uključujući genocid u Srebrenici i udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao trajno uklanjanje muslimana i Hrvata s teritorija pod kontrolom Srba.

EPA/Peter Dejong/Pool
Podneo sve: Komandant VRS general Ratko Mladić

General je u sudnicu ušao nasmejan, a prisutne je pozdravio mahanjem i dizanjem palca uvis i prekrstio se. Ali, izricanju presude prethodila je prava drama.

Tokom čitanja sažetka presude, general Mladić je odmahivao glavom i zatražio kratku pauzu kako bi otišao do toaleta. "Petominutno odlaganje" pretvorilo se u dramu od 45 minuta u kojoj su neki mediji izvestili da je generalu Mladiću naglo pozlilo u toaletu zbog čega je odmah pozvana hitna pomoć.

Simbol časti

Ruski akademik Jelena Guskova ocenila je da je presuda generalu Mladiću puka formalnost, ali da on ostaje simbol časti i slobode za sve.
- Haškim sudijama je važno samo da u njegovom liku okrive srpski narod za početak rata kako bi opravdali agresiju NATO-a protiv Srba i Crnogoraca - rekla je Guskova i istakla da svi Rusi i Srbi smatraju generala za narodnog heroja, hrabrog, pametnog i pravednog.

Visok pritisak

Međutim, predsedavajući sudskog veća je kasnije objasnio da je tolika pauza nastala usled saveta lekara. Jedan od generalovih branilaca, advokat Dragan Ivetić, saopštio je da je generalu tokom pauze tri puta meren pritisak, te da je u prvom navratu izmeren 175 sa 96, a u ostalim 180 sa 80. Zbog toga je zatražio da se još jednom proveri zdravstveno stanje generala Mladića, tačnije, njegova sposobnost da prisustvuje suđenju.

Međutim, predsedavajući je kazao da je "dobio informaciju da je pritisak Mladića 170". Ivetić je na to ironično odgovorio: "Pa bili smo sa njim kada mu je meren pritisak." Zatim je zatražio od sudskog veća da se njegovom klijentu ponovo izmeri pritisak, što je Ori odbio.

Uporni sudija

Sudsko veće je, pozivajući se na mišljenje prisutnog lekara, potom donelo usmenu odluku da zdravstveni problemi generala Mladića nisu toliki da bi se prekinulo s izricanjem presude što je izazvalo burnu reakciju generala Mladića.

- Lažete, mamicu vam j...m! - uzviknuo je nekoliko puta general Mladić.

Sudija Ori tada je izdao nalog da generala Mladića izvedu iz sudnice, što je obezbeđenje učinilo.

- Mladić se nalazi u prostoriji gde postoji krevet i on ima mogućnost da prati izricanje presude - kazao je hladno Ori i nastavio da čita sažetak presude u kojoj je Ratko Mladić osuđen za "sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat" zajedno sa Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i Nikolom Koljevićem. Interesantno je da se u ovoj grupi ne nalazi nijedno ime iz političkog, vojnog ili policijskog vrha tadašnje SRJ ili Srbije.

Sud je za olakšavajuću okolnost uzeo dobronamerno postupanje sa žrtvama, Mladićev karakter, sada smanjene mentalne sposobnosti, poodmaklo životno doba... Ali je Ori objasnio da ti elementi nisu ili su imali malu težinu prilikom odlučivanja o visini kazne.

Tanjug/AP
Laži u sudnici: Dragan Ivetić i Darko Mladić

Pravda NATO komisije

U kratkom telefonskom razgovoru Dragan Ivetić kaže da je general relativno dobro podneo presudu, mada je njegovo zdravstveno stanje i dalje kritično. On je naveo da se general odmah po izricanju presude nakratko sreo sa sinom Darkom i suprugom Bosom.

Generalov sin Darko obratio se rečima da je visina kazne dokaz da je u Tribunalu pravdu zamenila ratna propaganda.

- Moj otac je u sudnici tokom izricanja presude rekao da je sve što se dešava u sudnici laž, da mu ne sudi Haški tribunal nego NATO komisija. Takođe, da je 40.000 srpskih žrtava sud ignorisao svih ovih godina - ispričao je Darko Mladić.

On je dodao da je njegov otac poslao poruku da je Zapad kriminalizovao građanski rat kako bi sebe zaštitio.

- Ratka Mladića nema u Siriji, Ukrajini, Avganistanu... Niko nije odgovarao za te zločine - podsetio je Darko.

Tanjug/AP

"Ti si naš heroj"

U Srebrenici i Bratuncu uoči izricanja presude pojavili su se plakati Udruženja Istočna alternativa RS s podrškom generalu Ratku Mladiću i natpisom "Ti si naš heroj".
Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da su zalepljeni plakati znak pažnje i zahvalnosti generalu Ratku Mladiću.
- Bez obzira na presudu, on će zauvek ostati naš heroj i legenda srpskog naroda - poručio je Pavlović.

Srna
Ostaće legenda: Milorad Dodik

Žrtvovao sebe za Srpsku

Predsednik RS Milorad Dodik u svom kabinetu u Banjaluci pratio je izricanje presude generalu Ratku Mladiću. Pre toga, on je istakao da je Mladić komandovao Vojskom RS koja je stvorila Srpsku.

- S obzirom na sve viđeno protiv Srba u Hagu, svi imaju isti osećaj. Ali, bez obzira na to, on će ostati legenda srpskog naroda. Mladić i mnogi s njim žrtvovali su svoj i komoditet svoje porodice, znali su da će biti izloženi svim ovim procedurama koje godinama traju, ali nisu odustali od istinske slobodarske ideje - poručio je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pratio presudu pošto je bio na postavljanju kamena temeljca za novu zgradu RTV Vojvodina. On je rekao da su vi unapred znali ishod suđenja. S obzirom da niko nije odgovarao za zločine Ramuša Hardinaja, Ante Gotovine ili Nasera Orića, Vučić je rekao je da "naša suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici".

- To ne sme da umanji, niti treba da pravdamo zločine koje su uradili neki sa srpskim imenom i prezimenom - završio je Vučić.

Srna
Politička odluka: Milomir Savčić

Ocrnili narod i vojsku

Sagovornici "Vesti" iz RS ogorčeni su presudom generalu Mladiću.

- Činjenica da je general Mladić osuđen i zato što je formirao Vojsku RS govori da je to presuda svima koji su učestvovali u stvaranju Srpske. Od početka je bilo jasno da će presuda biti zasnovana isključivo na prethodnoj političkoj odluci - kaže predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Maratonski proces

General Mladić uhapšen je u maju 2011, a godinu dana kasnije počelo je suđenje koje je okončano 15. decembra 2016.
* Radnih dana 530
* Svedoka 592
* Dokumenata oko 10.000
* Presuda doneta na osnovu 2.000 činjenica

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je prvostepena presuda generalu Mladiću sramota za svakog čoveka.

- Haški tribunal je tokom svog mandanta Srbe osudio na 1.200 godina zatvora, a muslimane i Hrvate na samo 150. Po svaku cenu su želeli da kao krivca prikažu narod koji je isključivo branio opstanak i svoju malu zemlju - kaže Dukić i pita kako je moguće da se niko u ovom sudu nije bavio stradanjima Srba, a posebno zverskim mučenjima i ubistvima u više od 100 logora u Sarajevu.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, podsetio je da je nedavno Sud u Sarajevu doneo oslobađajuću presudu Naseru Oriću za zločine u Srebrenici. Ispada da su se Srbi tog kraja pune četiri godine sami ubijali i proterivali. U presudi Mladiću čak je izbegnuto da se navede da je najveći broj stradalih bio iz sastava 28. divizije Armije BiH - kaže Mitrović.

On ocenjuje da bi ova presuda trebalo da otrezni Srbe u BiH kako bi shvatili da nema mogućnosti za zajedničku državu.

Otimanje za barjak

Reporteri iz Haga javili su da je sat i po pre izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice.
Naime, nepoznati muškarac je došao sa zastavom Srbije, gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH. Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja Žene žrtve rata, koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je policija i smirila situaciju.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online