Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
21:18
Vestionline, Tanjug A

Han hvali napredak Makedonije, očekuje konkretne rezultate

Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje, Johanes Han, danas je u Skoplju pohvalio napredak Makedonije, ali i naglasio da do kraja godine treba imati neke konkretne rezultate, a ne samo najave.

EPA/Stephanie Lecocq
Johanes Han: Ima još domaćih zadataka za Makedoniju

Makedonija je značajno napredovala i sada Evropska komisija i članice Evropske unije pozitivnije gledaju na razvoje u toj zemlji i mogućnost za početak pregovora o pristupanju EU, rekao je evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje.

- Postigli smo mnogo i ne želim da dam utisak da Brisel i ja ne gledamo na vašu zemlju i da nismo fokusirani na razvoj u Skoplju, naprotiv. Smatram da je moja lična misija ispunjena ako budemo mogli da započnemo  pregovore. Mislim da smo postigli mnogo - rekao je Han na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. 

Pročitajte još:

EPA/Georgi Licovski

* Zaev: Makedonski scenario kod vas? Ni govora...

Prema rečima evropskog komesara, ostalo je još pola maratona, a ne ceo. 

-Nešto mora da se uradi i veoma sam srećan da čujem o različitim projektima i ciljevima da se postigne ono što je neophodno da od nas dobijete preporuku. Sa svojim timom sam veoma posvećen i voleli bismo to da počne rano iduće godine - naveo je Han.

On je poručio Zaevu da je u pravu kada je rekao da pravosuđe, javna administracija i obaveštajne službe moraju da se reformišu.

Do kraja godine nam trebaju konkretni rezultati, ne samo najave, kazao je evropski komesar.

- Pre nedelju dana imali smo veoma dobar sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu. Kolege mogu da potvrde da je bila veoma dobra atmosfera. Države članice su dobro reagovale. Mislim da je situacija na dobrom putu, ali ima još domaćeg zadatka - rekao je Han.

On kaže da u Makedoniji ima promena, koje su neophodne zbog promene političkog pejzaža.

- Mislim da ste dosta napredovali kao zemlja, postavili ste primer regionu. Hvala vam za regionalnu saradnju, koja je apsolutno neophodna kako bi se postigao napredak za sve zemlje u regionu - poručio je Han.

Dodao je da računa na Makedoniju, ponovivši da je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker u septembru poručio da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da, prvi put tokom dužeg vremena, Makedonija i Grčka podstiču izvesne srdačne odnose zasnovane na intenzivnim posetama i međusobnoj komunikaciji.
On je rekao da je pozitivna klima koja je nedavno uspostavljena sa Atinom najavila osećaj optimizma, što po njegovom mišljenju treba iskoristiti kao prednost kako bi taj problem bio konačno rešen.

- Verujem i rečeno mi je da prevladava pozitivna atmosfera u medijima i među građanima - rekao je makedonski premijer.

Zaev kaže da im to daje pravo da kao ozbiljni političari iskoriste pozitivan momenat i pronađu rešenje za problem koji Grčka ima sa makedonskim ustavnim imenom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online