Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
21:08
Vestionline, Tanjug A

U "Rajskim papirima" i sestra Mila Đukanovića

Sestra bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i njen partner osnovali su dve of-šor kompanije na Malti koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala, preneo je portal "Vijesti.me".

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Kompanije registrovane na početku drugog premijerskog mandata Mila Đukanovića

Kako se navodi, njihova imena se navode u "Rajskim papirima", u nedelju objavljenoj bazi podataka sa više od 13 miliona dokumenata koji su procureli iz dve agencije za pružanje ofišor usluga i poslovnih registara.

Među profilima moćnih ljudi čije su of-šor firme otkrivene u bazi, koje je uradio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), je i onaj Ane Đukanović, pod njenim ranijim prezimenom Kolarević i njenog partnera Radomira Vukčevića.   

"Kolarević je bila akcionar u firmi 'Ranin Ltd', kompanije registrovane na Malti 2012. godine, kada je njen brat Milo Đukanović poslednji put izabran za premijera. "Vijesti.me"  prenose da je, prema izveštajima srpskih medija, "Ranin" je vlasnik "Srbija nikla', rudarske kompanije, koja je 2012. htela da investira oko 1,4 miliona dolara u tamošnja nalazišta nikla, što je izazvalo proteste u Srbiji zbog rizika po zdravlje od 'eksploatacije nikla'", stoji u profilu Đukanovićeve ICIJ-a. 

Prema dokumentima iz malteškog registra preduzeća od 2012. do 2015, više od 90 odsto poslova "Ranina" je bilo "van Malte".

"Oktobra 2015, Kolarevićeva je prodala pola svojih akcija direktoru 'Srbija nikla' Radomiru Vukčeviću, koji je postao i direktor 'Ranina' umesto nje. Trenutno je jedini akcionar, prema dokumentima iz malteškog registra", tvrdi ICIJ.

Druga of-šor firma ovog para je bila povezana sa finskom rudarskom kompanijom.

"Dokumenti, takođe, pokazuju da su Kolarević i Vukčević bili direktori 'Ruukki International Ltd', malteške filijale finske kompanije, specijalizovane za rudarstvo i preradu minerala. U oktobru 2017, ova firma se vodila kao ugašena na Malti".

Kolarevićeva je odgovorila ICIJ-u da je bila deo "osnivačke i upravljačke strukture" "Ranina" u kratkom periodu nakon osnivanja, a da kompanija i njene filijale nisu ostvarile nikakav profit, jer nisu ispunile potrebne uslove za početak svojih aktivnosti, piše ICIJ. 

Kao se dodaje, "ona nije odgovorila na konkretna pitanja o firmi 'Ruukki International'". 

Portal prenosi i da su srpski mediji 2012. pisali da je tadašnji ministar rudarstva razgovarao sa Đukanovićevom o ulaganju 1,2 milijarde evra u nalazišta nikla, na tri lokacije u Srbiji. Ona je to negirala. 

"Ako je to što sam u privatnoj vezi sa gospodinom Vukčevićem dokaz da ulažem toliki novac, savršeno je jasno o čemu se tu radi. Namera da se neko meša u moj privatni i poslovni život je skandalozna i kriminalna. O priči koju mi podmećete znam ponešto od čoveka s kojim živim i kome, valjda imam pravo da dajem stručna i pravna mišljenja u vezi sa bilo čim, pa i u vezi sa ovim projektom. Nisam se sastala sa ministrom i nisam ga u životu videla", tvrdila je tada Đukanovićeva u pismu "Blica". 

Iako je poslovanje preko of-šor destinacija legalno, of-šor kompanije se često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Ovo ne znači da su Đukanovićeva i Vukčević bilo čime prekršili zakon. 

ICIJ piše da se porodica Đukanović smatra jednom od najbogatijih u Crnoj Gori, a da je advokatica Ana Đukanović imala nekretnine i akcije vredne više od 3,5 miliona dolara 2009, prema tadašnjem istraživanju ICIJ-a i sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online