Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
17:45
Radio Slobodna Evropa A

Hoće li Srbija i Bosna razmeniti teritoriju?

Srbija od Bosne i Hercegovine traži da joj ustupi 40,45 kvadratnih kilometara i to u delu područne brane Hidroelektrane Zvornik, hidroelektrane Bajina Bašta, trasu pruge Beograd-Bar na teritoriji BiH, kao i pomeranje granice u opštinama Priboj i Rudo.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Rudo bi bilo potpuno osakaćeno"

Poslednji od četiri zahteva obuhvata 21,30 kvadratnih kilometara i tu se nalaze četiri naseljena mesta koja pripadaju opštini Rudo. Načelnik Rato Rajak za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako od lokalne zajednice niko nije tražio stav o tome.

- Državna komisija je došla da proveri na licu mesta stanje na terenu, da vide o kakvom zahtevu je reč, ima li na terenu kuća, ljudi, infrastrukture, šta bi to značilo za Rudo, a šta bi izgubilo. Onda su videli da njihov zahtev nama uzima celu obalu Lima. To je nama oko 1.500 stanovnika i najkvalitetnije obradive površine. Opština Rudo bi bila osakaćena u potpunosti kada bi se zahtevu Srbije udovoljilo - poručuje Rajak.

Zahtev Srbije nije od juče. On datira još od polovine maja 2003.godine, kada je Srbija bila u zajednici sa Crnom Gorom. Iako je graničnim pregovorima 2008. potvrđena granica između dve države, onakva kakva je bila u vreme međudržavnog priznanja Bosne i Hercegovine, pet godina kasnije Srbija je zatražila korekciju.

Vučić: Bićemo kompromisni

Krajem oktobra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja 2017. biti postignut konačan dogovor sa Bosnom i Hercegovinom oko pitanja razgraničenja.

- Daćemo sve od sebe da budemo kompromisni i konstruktivni, a da u isto vreme ne naudimo interesima ni srpskog, ni drugih naroda koji žive kako u BiH, tako i u Srbiji - poručio je Vučić.

Ta njegova najava o razgraničenju, podstakla je različita politička prepucavanja.

I dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvoreno rekao kako u ovom pitanju RS u potpunosti podržava zahteve Srbije, opozicione stranke u tom entitetu misle suprotno.

"Može dati samo ono što mu je tata ostavio"

Potpredsednik Narodnog demokratskog pokreta Zdravko Krsmanović protivi se bilo kakvim parcijalnim rešenjima, ocenjujući da granica sa Srbijom mora biti urađena na ozbiljniji način i u celosti - od Save do Višegrada i Rudog.

- Nikako ne bih pristao da se to radi preko kolena i da neko nekom obećava da će davati neku teritoriju kao da mu je to tatino, kao što sam čuo informaciju da je Dodik rekao da će podržati sve što Srbija predloži. Može dati ono što mu je tata ostavio. Posebno je interesantno područje oko Bajine Bašte i Zvornika, iz razloga što je to čisti profit. To je isto kao da naftnu bušotinu dajete nekome - ističe Krsmanović.

Mešanje politike u pitanje granice, u Državnoj komisiji za granice BiH ne žele da komentarišu, navodeći kako ne znaju da li Srbija i dalje ostaje pri zahtevima iz 2003.

Ukoliko bi došlo do razmene teritorije, kako kažu u Komisiji, onda se ide po principu metar za metar, uzimajući u obzir isti kvalitet i kvantitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online