Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
12:53
Vestionline, Tanjug A

Pronađeni sporazum ili pripada Srbiji ili je falsifikat?

U BiH se ne isključuje mogućnost da je pronađeni primerak Dejtonskog sporazuma, ustvari primerak koji pripada Srbiji, ali i da je reč o falsifikatu.

youtube.com/TV1
Čiji je primerak pronađen? Potpisivanje Dejtonskog sporazuma 1995. godine 

Nije poznato kako se privedeni Željo Kuntoš domogao originalnog Dejtonskog sporazuma ali u čitavu priču novo svetlo baca Predseništvo BiH koje tvrdi da se originalni primerak koji pripada BiH nalazi u sefu Arhiva te institucije, potvrđeno je agenciji Anadolija. 

Portal buka.com prenosi da je Kuntoš bio nekada član obezbeđenja Dragana Kalinića, bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, a danas savetnika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Prema izjavama članova delegacije RS iz Dejtona, verzija na engleskom jeziku potpisana u Parizu 14. decembra 1995. godine po povratku srpske delegacije iz Pariza, bila je pohranjena u sefu tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića ili predsednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika. 

Hrvatska i bošnjačka delegacija dobili su takođe svoje primerke. 

U februaru 2008. godine, 13 godina nakon njegovog potpisivanja se saznaje da je originalni primerak Opšteg okvirnog sporazuma za mir zagubljen, podseća ovaj portal. 

Tada je u javnost istupio Željko Komšić, tadašnji član Predsedništva BiH koji je otkrio da je bosanskohercegovački primerak originala dokumenta nestao iz Arhiva BiH. 


Ovo je izazvalo posebnu pažnju javnosti pogotovo jer se zna da je primerak Sporazuma u Sarajevo lično doneo Alija Izetbegović. 

Komšić se danas pita kako je moguće da je tako važan dokument pronađen kod Kuntoša 

- Treba naglasiti da to nije jedini primerak. Ima još primjeraka Dejtonskog sporazuma koji su trebali biti doneseni u BiH ili su doneseni pa nestali. Moguće da se nakon nekoliko vremena još koji primerak negde pojavi. Ja mogu shvatiti i ono vreme i rat i nerede i sve što je vladalo, ali ipak s takvim aktom postupati na taj način, pa da se nakon toliko godina desi ovo što se desilo juče, ipak je neverovatno za bilo koju zemlju - kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba. 

Dragan Čavić, bivši predsednik Republike Srpske za BUKU pretpostavlja da je Dejtonski sporazum kao i drugi brojni dokumenti sklonjeni 1997 godine a pre primopredaje vlasti sa Petrom Đokićem koji je izabran za predsednika Narodne Skupštine i da je do dan danas bio u nekim tajnim skloništima. 

Tvrdi kako nije u pitanju samo Dejtonski mirovni sporazum već i ostali dokumenti koji su u vezi sa dejtonskim i postdejtonskim periodom. 

- Ovo se pretpostavljam moglo dogoditi 1997. godine kada su raspisani vanredni izbori i konstituisana nova skupštinska većina. Tada je skupština zasedala u Bijeljini, pre nego što je došlo do primopredaje između Petra Đokića i seljenja Skupštine u Banjaluku, Kalinić je očigledno u pripremi primopredaje deo tih dokumenata, a to je bilo vrlo smutno vreme, kada je Ifor upadao u razne institucije, on sklonio jedan deo tih dokumenata da se sačuvaju. 

Sednice Narodne skupštine su se prvo održavale u Domu kulture u Banjaluci, pa je onda Dom vojske pretvoren u skupštinu, tako da je preseljenje Skupštine na današnju lokaciju usledilo tek 1999- 2000. godine - ističe Čavić za Buku. 

Politički analitičar Almir Terzić ponovio je za taj portal da ništa u “ovoj zemlji nije slučajno, pa ni ovaj iznenadni pronalazk Dejtonskog mirovnog sporazuma te da samo naivan može poverovati da je u BiH postojao jedan originalni sporazum”. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online