Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
10:32
Vestionline A

Rozenzaft: Čak su i Nemci pisali da su ustaše skrenule s uma

Kad je reč o genocidu počinjenom u Drugom svetskom ratu, Hrvatska je kategorija za sebe, kaže Menahem Rozenzaft, glavni savetnik Svetskog jevrejskog kongresa.

commons.wikimedia.org
Ustaški zločinci

"Hrvatska bi da izbriše zločine Holokausta"

Izjednačavajući ga s fašističkim režimom Jona Antoneskua u Rumuniji, Rozenzaft navodi da su genocid počinjen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na čelu sa ustaškim liderom i ideologom Antom Pavelićem, sprovodili ne samo Nemci, već i Hrvati, bez usmeravanja ili čak učešća SS ili drugih nemačkih počinilaca genocida.

"Kada je reč o Hrvatskoj, kad smo već kod toga, termin u množini - genocidi, je mnogo adekvatniji od njegove jednine - genocid, zato što su ustaše uzimale za metu uništenja prvenstveno Srbe, pored Jevreja i Roma", kaže Rozenzaft u tekstu u kojem se, kako navodi, bavi bezočnim pokušajima Hrvatske da iz istorije izbriše zločine Holokausta i talasom revizije koji se zabrinjavajuće širi istočnom Evropom. 

Tekst je napisao za najuticajniji onlajn časopis "Tablet" iz Njujorka, a Rozenzaft, inače, predaje pravo koje se tiče genocida na pravnim fakultetima Univerziteta Kolumbija i Kornel univerziteta i urednik je nedavno izdate knjige "Svetski jevrejski kongres 1936-2016". 

U tekstu navodi podatke Memorijalnog muzeja holokausta u SAD, prema kojima su "hrvatske vlasti ubile između 320.000 i 340.000 etničkih Srba, stanovnika Hrvatske i Bosne, za vreme perioda vladavine ustaša, a više od 30.000 hrvatskih Jevreja ubijeno je u Hrvatskoj ili u Aušvicu-Birkenau". 

"Jasenovac su nazivali balkanski Aušvic"

Autor primećuje da bilo koja studija holokausta na Balkanu zahteva zasebnu analizu svakog regiona onoga što je bila - i što će nastaviti da bude po okončanju rata - Jugoslavija. 

Pa tako kaže da su u Srbiji, na primer, nemački vojnici masakrirali 4.000 do 5.000 jevrejskih muškaraca u jesen 1941. godine, a još hiljade jevrejskih muškaraca, žena i dece, kao i Roma, kasnije su ubijene u nacističkom koncentracionom logoru Sajmište (Semlin na nemačkom). 

"Ustaše su ustanovile mrežu domaćih koncentracionih logora ozloglašenih zbog brutalnosti i uporedivih sa varvarstvom nemačkih logora smrti i konclogora. Najozloglašeniji od ovih bio je Jasenovac, koji je zapravo činila grupa od 5 logora, koji su se kolektivno tako nazivali. Nalazio se blizu Zagreba, a često su ga zvali balkanskim Aušvicom", navodi Rozenzaft. 

Dodaje, takođe prema podacima američkog Memorijalnog muzeja holokausta, da je negde između 77.000 i 99.000 Srba, Jevreja i Roma brutalno ubijeno na tom mestu. Memorijalni kompleks Jasenovac identifikovao je poimenično 83.145 Srba, Jevreja, Roma i anti-fašista koji su stradali u ovim logorima. 

Citira istoričare Ivu i Slavka Goldštajna koji u knjizi "Holokaust u Hrvatskoj" pišu da su jasenovački logori bili stratište i grobnica za više od polovine jevrejskih žrtava za vreme postojanja (nezavisne države Hrvatske) i za više od jedne trećine zagrebačkih Jevreja, koji su nestali za vreme holokausta od 1941. do 1945. 

"Muškarci, žene i deca prebijani na smrt"

Povod za tekst Rozenzaft je bilo reagovanje male jevrejske zajednice u Hrvatskoj, koja je zajedno s predstavnicima srpske manjine u toj zemlji, bojkotovala poslednje dve vladine komemoracije holokausta, 2016. i 2017. godine, čime je, primećjuje, pokazala impresivnu moralnu hrabrost i integritet odbijajući da prećute reviziju istorije iz koje odzvanja poricanje Holokausta, a u cilju rehabilitovanja ustaštva. 

Autor insistira na tome da su ustaše započele brutalna masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma, po sopstvenoj inicijativi, iz svojih perverznih ideoloških razloga, i da je u Hrvatskoj, neposredno po Pavelićevom povratku iz izgnanstva u Italiji i uspostavljanja njegovog novog režima - mešavine fašizma i posvećenog katolicizma, nemački poslanik u Zagrebu Edmund fon Glez Horstenau izvestio je da su "ustaše potpuno skrenule s uma". 

"Poglavnik je započeo genocidan pohod protiv 2,2 miliona Srba, pravoslavnih hrišćana (od ukupno 6,7 miliona stanovnika) koji su živeli na hrvatskoj teritoriji, kao i protiv 45.000 Jevreja koji su živeli u toj zemlji, a naročito u etnički mešovitoj Bosni. Katoličkim ustašama nije smetalo stalno prisustvo muslimana ili protestanata, već Srba i Jevreja, koji su morali da promene veru, napuste zemlju ili budu ubijeni", piše Rozenzaft. 

Navodi, citirajući istoričara Džonatana Stajnberga, da su muškarci, žene i deca srpskog i jevrejskog porekla bili bukvalno prebijani na smrt, da su čitava sela sravnjivana sa zemljom, a narod uterivan u štale, koje su ustaše potom spaljivale. 

Rozenzaft ocenjuje da prerušavanje ustaša u nacionalne heroje i uzore ima alarmantne konotacije u zemlji i regionu u kojima su nacionalna mržnja i sukobi imali katastrofalne posledice, ne samo tokom Drugog svetskog rata već i tokom ratova 90-ih na Balkanu. 

Autor primećuje da je publikovanje 2001. godine "Holokausta u Hrvatskoj" Iva i Slavka Goldštajna onemogućilo hrvatske vlasti da tvrde da nisu znale za direktnu odgovornost ustaša za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u periodu od 1941. do 1945. 

Zapravo, ova knjiga, smatra Rozenzaft, zajedno sa američkim Memorijalnim muzejom za Holokaust, treba da čini obavezno štivo u svim hrvatskim školama i na svim univerzitetima u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online