Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.10.2017.
08:26
Vestionline, Tanjug A

"Jasenovac je balkanski Aušvic"

Vodeći istraživač Instituta za Holokaust "Šem Olam" iz Izraela, profesor Gideon Grajf, smatra zabrinjavajućim oživljavanje ustaških simbola i pozdrava u Hrvatskoj, i ističe da međunarodna zajednica mora da reaguje.

wikipedia.org/Ernst Hofmann or Bernhard Walte
Jasnovac kao blaknaski Aušvic
 

Grajf za "Politiku" kaže da smo svedoci pokušaja revidiranja istorije koji se prenosi sa generacije na generaciju, individualnih incidenata neonacističkih grupa u raznim zemljama Evrope i sveta.

- Ali kada se na javnim skupovima i na fudbalskim utakmicama uzvikuje ustaški pozdrav 'Za dom spremni', kada se u Memorijalnom kompleksu 'Jasenovac' postavlja spomenik s tim pozdravom uz odobrenje državnih organa Hrvatske, kada se na neka mesta u Vladi Hrvatske postave ministri potomci koji su simpatizeri nekadašnjih ustaša, a dolaze uglavnom iz Argentine, onda je to zabrinjavajuće. Međunarodna zajednica mora da reaguje - naglasio je Grajf.

Profesor Grajf, ekspert za Aušvic i zonderkomandose, ukazuje da to više nije lokalno, regionalno pitanje koje se tiče odnosa Srba i Hrvata.

On je naveo da se nedavno glavni pravni savetnik Svetskog jevrejskog kongresa iz Njujorka Menahem Rozensaft oglasio u najuticajnijem američkom onlajn časopisu "Tablet", gde je istakao da u vreme kada jevrejska, srpska, romska i druge manjinske zajednice i antifašisti u Hrvatskoj bojkotuju državnu ceremoniju za Dan holokausata i Dan proboja iz Jasenovca, onda oni zaslužuju i poštovanje i međunarodnu podršku.

O spomen-tabli s natpisom "Za dom spremni" koja je bila postavljena na Jasenovcu, Grajf navodi:

- Šta da kažem nego da je to dovoljno da eksplodirate od besa, kao kad na putu do Aušvica vidite kukaste krstove. Nije to samo drugo ubistvo žrtava, nego i bacanje prokletstva na te žrtve.

Za vreme istraživanja Grajf je, kako je kazao, naišao na činjenice o prebacivanju ustaša u Južnu Ameriku, naročito u Argentinu posle Drugog svetskog rata, i zahtevima Vlade Jugoslavije za njihovu ekstradiciju.

- Danas duh ustaštva oživljavaju njihovi potomci u Hrvatskoj što je tužno i opasno po mlade generacije. I nemački nacisti su bežali u Južnu Ameriku, ali oživljavanje nacizma u Nemačkoj nije uspelo - rekao je Grajf.

Grajf je boravio u studijskoj poseti regionu u okviru pripreme izložbe i međunarodne naučne konferencije o Jasenovcu koje će u decembru biti održane u Jerusalimu, a građu o Jasenovcu je istraživao u Arhivu Jugoslavije.

U stradanju Srba i Jevreja ima mnogo sličnosti - ubijani su u istim logorima, u nacističkim i ustaškim fabrikama smrti, a danas su suočeni sa snažim nastojanjima da se broj njihovih žrtava smanji i relativizuje, konstatuje Grajf.

Grajf smatra da stradanje jugoslovenskih Jevreja u NDH, Jasenovcu i na teritoriji bivše Jugoslavije nije dovoljno istraženo i ističe da će ih, posle 42 godine posveće Aušvicu, staviti sada u fokus svojih istraživanja.

On kaže da se već godinama bori protiv pokušaja smanjivanja broja jevrejskih žrtava ubijenih od strane nacista, a da se sada bori protiv smanjivanja broja žrtava Jasenovca. 

Pitanje broja žrtava u Jasenovcu je, prema njegovim rečima, vrlo osetljivo.

- Ja prihvatam pretpostavku najboljeg izraelskog istoričara dr Menahema Šelaha. On je u svom kapitalnom delu o istoiji Holokausta u Jugoslaviji naveo da je u NDH ubijeno 'na stotine i stotine hiljada Srba i na desetine hiljada Jevreja'. Još ima prostora za istraživanje, ali je jasno da postoji razumljiva diskrepanca između do sada imenovanih žrtava i procenjenog broja žrtava. On se kreće između 700.000 i 800.000 - kazao je Grajf.

On je dodao da su nestajala čitava sela i porodice, crkvene knjige su spaljivane, evidencije i kartoteke Jasenovca su uništene, a likvidacije su vršene masovno, tako da je moguće napraviti samo ekspertske procene.

Grajf, koji radi na knjizi pod naslovom "Jasenovac - Aušvic Blakan", kaže da je njegova dužnost da istraživanju Jasenovca, koji naziva "fabrikom smrti" da svoj doprinos - rasvetljavanjem.

- Mislim da je radni naslov moje knjige zaslužen, jer je Jasenovac bio pakao na zemlji. Jasenovac se razlikovao od preostalih sedam nacističkih logora za istrebljenje iz dva razloga. Prvi je da su, prema svedočenjima malobrojnih preživelih, mučenja bila mnogo monstruoznija i demonskija nego u Aušvicu, a drugi je da je postojao i bez najmanjeg učešća nacističkih vojnika, bio je kompletno pod ustaškom upravom - navodi Grajf.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online