Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.10.2017.
12:44
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska se opet zamerila Rusiji - a Kolinda tek što se vratila od Putina

Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koja je potpisala pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini kojim traže da Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) značajno proširi svoje delovanje u suzbijanju ruske propagande.

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Od relaksiranja odnosa do spornog pisma: Kolinda Grabar Kitarović

Zagrebački "Večernji list" piše, pozivajući se na izvor iz ambasade Rusije u Hrvatskoj, da su oni "začuđeni odlukom hrvatske strane da se pridruži inicijativi jačanja potencijala grupe za strateške komunikacije, koja je bila stvorena za informativni rat protiv Rusije i iznenađeni da je Hrvatska zapravo "na prvoj liniji sofisticirane i intenzivne kampanje koju sprovode spoljni faktori".

- Nama je žao zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktiviranja bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata zvanične posete hrvatske predsednice Rusiji - naveo je izvor lista.

Tim pismom Hrvatska je, dodaje isti izvor, stala na stranu država koje već neko vreme javno govore o ruskoj informativnoj kampanji i da su do sada već formirane radne grupe koje, kako se navodi, "ispravljaju" ruske vesti. 

List podseća da se u Hrvatskoj do sada o takvim problemima nije govorilo. Konstatuje da ovo otvara i drugo pitanje, a to je da slanje pisma manje od nedelju dana pre odlaska predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju ponovo otvara nagađanja da li je ono baš tempirano tako da "pokvari" taj iskorak u relaksiranju odnosa između dveju država.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Večernji piše da to nije tačno - da se na antipropagandnoj inicijativi radi duže vreme i da to nije u vezi sa odlaskom predsdnice u Rusiju. 

List navodi i da je vreme kad će pismo biti upućeno odredila Mogerinijeva, koja je želela da taj deo posla bude obavljen pre sastanka Saveta za spoljne poslove u Briselu 16. oktobra.
Fokus hrvatske strane u "ratu" nije toliko Hrvatska koliko jugoistočna Evropa - Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija...

Osam zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, pismom od 2. otobra od Mogerinijeve su tražile da se StratCom jače suprotstavi propagandnoj kampanji koja dolazi s trećih strana (misli se na Rusiju), objavio je portal EUobserver koji je imao uvid u pismo.

Osim Hrvatske, pismo su potpisale Češka, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, ali i ministari vanjskih poslova Švedske i Velike Britanije.

StratCom je Kancelarija koju je  EU osnovala krajem 2015. godine da bi se bavila bivšom sovjetskom regijom i sprečavanjem širenja lažne propagande. Letos je osnovan i StratCom za Zapadni Balkan i StratCom Jug, a u pismu se traži jačanje kapaciteta za te dve novoosnovane podružnice - odgovarajuće finansiranje za razvoj novih i inovativnih tehnologija poput medijskih analiza, procena rizika i baze podataka, kao i institucionalizacija. 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.10.2017. 15:36
Да ли има неко на овој планети коме још увек није јасно да су Хрвати будале???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online