Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
00:11
B. Simonović - Vesti A

Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (3): "Slepi putnik" u Njujorku

U zaostavštini Gaja Mićunovića, koja se čuva u mojoj kući, najrječitija je svakako njegova originalna diploma koju je moj stric donio iz Amerike 1924. godine.

Vesti
Gajo Mićunović po dolasku u Ameriku

Na osnovu nje se da nesumnjivo zaključiti da je on u Argentini ostao kratko, možda dvije ili najviše tri godine, jer diploma kazuje da je on 1911. godine u Sjedinjenim Američkim Državama stekao kvalifikaciju stručnog minera.

Suprugu upoznao na putu

Moj stric je, na osnovu svega onoga što sam o njemu čuo i do sada doznao, bio veoma bistar i pronicljiv čovjek i on je, po svemu sudeći, brzo zaključio da se u Južnoj Americi ne može lako i brzo zaraditi i da nema ništa od priča o tamošnjem blagu i blagostanju, pa je ugrabio prvu priliku i iz Južne prebacio se u Sjevernu Ameriku. Tu se, kao što se vidi, opredijelio za opasan i rizičan, ali veoma unosan posao, koji je i tada i uvijek bio veoma dobro plaćen. Taj posao mu je svakako omogućio i da dobro zaradi, ali i da proputuje Amerikom, jer nije bilo mnogo onih koji su imali kvalifikaciju stručnog minera, pa je tako on, po potrebi, krstario od gradilišta do gradilišta širom te velike zemlje.

Od boksera do glumca

U pojedinim verzijama njegove biografije stoji da je Robert Mičam veoma mlad ostao siroče bez oca - navodno, otac mu je poginuo na nekom gradilištu pruge - a uskoro i bez majke koja se za kratko vreme dva puta preudavala i nije, po prilici, mnogo brinula o deci. Prepušten ulici, od goropadnog dečaka i mladića koji je tu pesnicama isterivao pravdu, Robert je dogurao do profesionalnog boksera, ali je ubrzo shvatio i osetio svu surovost i bezdušnost tog krvavog "sporta" i u svom beznađu nastavio dalje. Po toj priči, on je 1936. godine dospeo u Kaliforniju i u Long Biču se pridružio nekoj pozorišnoj trupi, što će izgleda biti njegova odskočna daska za prebogatu glumačku karijeru koju će potom graditi punih 60 godina.

Na tim putovanjima je negđe sreo i svoju suprugu - ne znamo, nažalost, kako joj je bilo ime ni odakle je tačno bila - oženio se, najvjerovatnije 1912. ili 1913. godine i zasnovao lijepu porodicu - za četiri ili pet godina je dobio ćerku i dva sina.

Od fotografija koje je donio iz Amerike i koje su do danas sačuvane, na jednoj je on, najvjerovatnije odmah po prelasku iz Argentine u Sjevernu Ameriku. Na drugoj je njegova očigledno veoma mlada supruga, i ćerka, koja je izgleda bila najstarija od đece, rođena po prilici 1914. godine, a na trećoj su dva njegova maloljetna sina. Na poleđini te fotografije su rukom upisana njihova imena "Tomas i Džon", odnosno Tomo i Jovan - što znači da je Gajo za spomen ponovio imena svoje braće tragično stradale u Prvom svjetskom ratu, a tu je i naziv studija i mjesta u kojem je fotografija snimljena. Radi se, koliko smo do sada mogli da utvrdimo, o nekom mjestu u Sjevernoj Karolini...

Vesti
Rano detinjstvo: Robert Mičam sa sestrom i bratom

Sumnjiva javna biografija

Prema podacima iz biografije Roberta Mičama koji se vrte po internetu, on je rođen 6. avgusta 1917. godine u Britportu. Kršteno ime mu je navodno bilo Robert Čarl Duran Mičam, a umro je naprečac, mesec dana pre 80. rođendana, u svojoj kući u Santa Barbari u Kaliforniji. Sa suprugom Doroti Spens ostao je celog života u braku, punih 57 godina, i imali su ćerku Trini, koja je postala pisac i scenarista, i sinove Džejmsa i Kristofera, koji su krenuli očevim stopama i takođe postali glumci. Po toj "biografiji", Mičamov otac Džems Mičam bio je vojnik, poreklom po ocu Irac, a po majci Indijanac, a majka An Harijet Gundersen Mičam, imigrantkinja iz Norveške. Mičamova sestra se, navodno, zvala Julija, a brat Džon. Veliko je pitanje, međutim, koliko su svi ovi podaci tačni i autentični jer je poznato da Mičam nije voleo da govori o sebi, a za veliku priču, pogotovu o istoriji porodice i poreklu očevih roditelja, interesovanje, izgleda, nikada nisu pokazala ni njegova deca.

Ako se pomnije analizira pasoš Gaja Mićunovića, koji se takođe čuva u njegovoj rodnoj kući, odnosno u kući njegovog sinovca Dragiše Mićunovića u Đurđevom Dolu, jasno je da on u maju 1924. godine, kada je nakanio da se vrati u otadžbinu, nije imao nikakav pasoš, ni crnogorski, ni američki, iako je u tom trenutku sigurno bio američki državljanin. To dodatno potkrepljuje sumnju da se on 17-18 godina pre toga iz Crne Gore otisnuo u svet kao slepi putnik, ili je te 1924. godine iz nekih razloga u Americi ostao bez ličnih dokumenta.

Povratnička glavarina

Iz pasoša je jasno da ga je 10. maja 1924. izdao Generalni konzulat Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Njujorku, pod brojem 8360/24, uz napomenu da važi šest mjeseci. Istog dana on je u francuskom konzulatu dobio i francusku vizu jer je, po svoj prilici, putovao nekim francuskim brodom, uz napomenu da viza važi 45 dana.

U Dubrovnik, u luku Gruž, doputovao je posle 20 dana, odnosno 30. maja 1924. To konstatuje neki "lučki raseljenički nadzornik" iz Komesarijata željezničko-parobrodske policije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koji napominje da je Mićunoviću naplaćena "povratnička glavarina" u iznosu od tri dolara.

Sutra - Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (4):  Brak pukao zbog šamara

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online