Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
11:38
Al Džazira Balkans A

"Hrvatska ne zna gde je, kuda hoće, a ni kako"

"Hrvatska nije energetski samoodrživa jer ne zadovoljava svoje potrebe, a energetska politika je jedna od zajedničkih evropskih politika", piše Tomislav Šoštarić za "Al Džaziru Balkans".

pixabay.com
 

Nema strategije - ima li vizije?

Energetika je jedna od tri strateški najvažnije delatnosti za svaku državu jer bez energije, hrane i vode ne može podmiriti osnovne potrebe, osnove samoodrživosti.

Nekadašnja ministarka za zaštitu životne sredine Mirela Holi kaže da Hrvatska uprkos tome nema ni viziju, a još manje strategiju razvoja ni na jednom od tih polja, što znači da "ne znamo ni gde smo, a kamoli šta bismo hteli i kako to postići".

- Prema Izveštaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2016., najveći deo ukupne potrošnje električne energije proizveden je u Hrvatskoj (64,1 posto), dok je ostatak pokriven uvozom (35,9 posto) - ističe Holi.

Novac je potrošen, ali...

- Da nam EU metodologija nije priznala tzv. velike hidroelektrane kao deo kvote OIE (obnovljivi izvori energije), ne bismo ispunili EU ciljeve do 2020. godine. To i nije neko iznenađenje kada se ima na umu izostanak jasnih ciljeva i strateški pristup realizaciji ovih projekata. Novci su potrošeni, ali mi se nismo puno primakli realizaciji EU ciljeva - dodaje ona.

Energetiku, ističe Holi, treba gledati kao "kičmu" privrednog napretka, jer ne predstavlja samo zadovoljavanje potreba za energijom, već i priliku za drugačiji i dinamičan razvoj. Hrvatska nije energetski samoodrživa jer ne zadovoljava svoje potrebe, a energetska politika jedna je od zajedničkih evropskih politika s tri glavna cilja sigurnosti snabdevanja, konkurentnosti i održivosti.

Poželjna saradnja sa Srbijom, Mađarskom...

Energetski stručnjak Igor Grozdanović smatra da se treba fokusirati na obnovljive izvore, prvenstveno Sunce i vetar, kao i šumsku i poljoprivrednu biomasu, što u saradnji sa Srbijom, Mađarskom, BiH i Slovenijom, ističe, može biti regionalna priča.

- Iako je obnovljiva energija još uvek prilično skupa, vetar i solarna energija već danas su jeftiniji, a cena OIE biće sve manja. Treba uključiti i male proizvođače, odnosno proizvodnju energije na mestu potrošnje . kaže Grozdanović.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online