Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
00:11
S. Princip - Vesti A

Kapetan Dragan Vasiljković - između mita i istine (10): Šamar fašistima iz Hrvatske

Protiv Dragana Vasiljkovića su se nizale presude da mora da bude izručen. On je išao dalje koristeći sve raspoložive mogućnosti. Srpska zajednica sakupljala je pare za troškove. O tome koliko je para sabrano za sve godine sudovanja, nikad se neće znati. Ali, Žiko Mijić veruje da se radi o pola miliona dolara. A koliko je iza suđenja ostalo duga?

Vesti
Doček Srba pred zatvorom: Dragan Vasiljković po izlasku iz Parklija

- Po mojoj proceni, na Draganovo ime postoji po sudovima nekih šest miliona dolara dugovanja, što za troškove, što za advokate, što za eventualnu naknadu troškova "Australijena", što takođe njega može da tereti. Setite se i da je federalna policija, nakon što je uhapšen iznova 2010. godine, navela podatak da je u potragu za njim potrošeno oko pola miliona dolara...

Nova odbrana

Vreme je prolazilo. Kada je izgubio na Vrhovnom sudu Australije i ovaj takođe potvrdio prvobitnu presudu. Draganu je ostala još jedna mogućnost - da se obrati Federalnom sudu.

On je to, naravno, učinio, putem novog baristera Kamerona Džeksona, mladog čoveka koji je shvatio manjkavosti prethodne odbrane i svoju postavku "ogolio do kostiju". Dokumentima Amnesti internešenela i Hjumen rajts voča, kao i podacima Veritasa, dokazivao je da njegov klijent ne može, zbog svoje nacionalnosti i političkih stavova, da dobije pošteno suđenje u Hrvatskoj.

Lista sa 200 imena

"Najvažnije što ja mislim da je postignuto mojim oslobađanjem jeste: da stotine Srba koji su živeli u strahu, uplašeni da će biti isporučeni, od sada mogu da mirne, dignute glave koračaju ulicom. Pa samo za ovdašnje ljude oni (u Hrvatskoj) imaju listu sa 200 imena. Ali više ne postoje ni teoretske mogućnosti da se, nakon ovakve odluke, Hrvatskoj isporuči i jedan od njih. A sa mnom su mislili: ako to možemo da uradimo Kapetanu Draganu, možemo svakom. Sada smo dokazali da to Kapetanu Draganu ne mogu da urade", rekao je Dragan Vasiljković.

U septembru 2009. godine, sudsko veće Federalnog suda prihvatilo je ove argumente i naredilo oslobađanje Dragana Vasiljkovića iz zatvora - odmah. On je tada bio u drugom velikom sidnejskom zatvoru Parkli. Te večeri, na izlasku, čekala ga je veća grupa reportera i kombi koji su Srbi organizovali za njega da ga prevezu. Na slobodu je izašao uzbuđen, nasmejan i - ogorčen.

Ukradene godine

Razgovarali smo u tom kombiju i Dragan nije birao reči kad je govorio o Hrvatskoj.

- Ja kao običan čovek stvarno nemam sada šta da slavim. Meni su zlotvori ukrali četiri godine života.

- Je li prejaka reč zlotvori?- pitao sam ga.

Medalje pravednika

"Ovo je istorijski trenutak za srpsku zajednicu u Australiji. Ovo je prvi put da je srpska zajednica organizovano izdejstvovala jednu jaku političku pobedu, gde smo uspeli da pokažemo i nepravdu Hrvatske prema Srbima, i ugnjetavanje Srba od strane Hrvata, i taj strašni progon stotina hiljada ljudi rasutih po svetu, a sada ne smeju da se vrate ni na grobove svojih predaka. Ovo što sam ja izašao, međutim, ne treba da bude znak da se raziđemo. Naprotiv, mi imamo veliku borbu pred sobom, moramo da nastavimo da radimo, moramo da skinemo ljagu sa srpskog imena. Na našoj generaciji je ostalo da to uradimo. Da ustanemo kad nas napadaju. Jako je važno da shvate, ukoliko nas napadaju kao naciju, da ćemo se braniti kao nacija, da nećemo dozvoliti da to samo tako prođe", govorio je Dragan Vasiljković. Vreme provedeno na slobodi iskoristio je da se oženi Nadom Lukić koja mu je sve vreme bila podrška. Tako je i danas. Organizovao je i veče zahvalnosti u Srpskom centru Bonirig gde je podelio Medalje pravednika svima za koje je smatrao da su mu bili od pomoći. Njegov slučaj na sudu, međutim, nije bio završen.

- Apsolutno zlotvori. Te godine mi ničim ne mogu vratiti. Ali, kao Srbinu, meni je danas jedan od najsretnijih dana u životu. Od danas pa nadalje, nijedan Srbin iz Australije više neće moći biti isporučen Hrvatskoj, a na osnovu ovog presedana. Ovo je strašan šamar fašističkim strujama Hrvatske. Ne govorim o celoj zemlji, govorim o strujama zbog kojih je tamo i dan-danas korumpiran pravni sistem. Mi imamo odluku Federalnog suda, ne samo jednog sudije, nego čitavog sudskog veća, da u Hrvatskoj i dalje vlada bezakonje i da je pravni sistem uzurpiran.

Upozorio sam ga da proces nije gotov, da i dalje postoji mogućnost žalbe na ovu poslednju presudu. On nije hteo ni da čuje:

- Ne mogu oni više da se žale. Ja sam spreman da se kladim da oni uopšte neće više da se žale. A voleo bih da se žale, jer ćemo im onda još više natrljati nos.

Sutra -  Kapetan Dragan Vasiljković - između mita i istine (11): Osveta Haga zbog Miloševića

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online