Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
18:33
Vestionline, Tanjug A

Dodik na udaru opozicije: "Podelio narod, pa sad glumi predsednika svih građana"

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj koji se nisu odazvali na poziv predsednika RS na današnji sastanak, a koji su na vlasti u BiH, poručili su danas Miloradu Dodiku da ne prebacuje odgovornost na opoziciju, već da sprovede odluku Narodne skupštine RS o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Tanjug
Pao u nemilost opozicionih stranaka: Milorad Dodik

Dodik je ranije danas sazvao konsultativni sastanak povodom odluke Suda BiH da Nasera Orića oslobodi optužbe za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, pre svega opozicije u RS. 

Dodik je pozvao opoziciju da podrži održavanje referenduma s predloženim izmenema u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS. 

U međuvremenu, dodao je, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se obezbedi najmanje 500.000 potpisa na prostoru RS.

Potpredsednik PDP Igor Crnadak rekao je da opoziciju u RS ne zanimaju Dodikovi rokovi, a njegovu najavu da će umesto referenduma u RS sprovesti potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu, nazvao je "potpunom besmislicom".

PDP je, kaže, potpuno nezadovoljan stanjem u pravosuđu i smatra da se na polju ratnih zločina i borbe protiv korupcije vrlo malo radi i ima vrlo malo rezultata, prenosi Fena. 

On je pozvao SNSD, na čiju inicijativu je 2011. pokrenut strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, da odgovori koji su rezultati tog procesa. 

- Šest godina rade taj posao i doveli su do ovog što imamo danas. Šta radi Centar Vlade RS-a za istraživanje ratnih zločina? Ko je brinuo o svedocima? Danas smo gledali kako SNSD pokušava da sa sebe skine odgovornost za sve ove stvari - rekao je Crnadak.

Član Glavnog odbora SDS Dragan Mektić optužio je predsednika RS za lažni patriotizam i obmane naroda navodeći da se  Dodik "izvlači na opoziciju", umesto da sprovodi usvojenu odluku Narodne skupštine RS o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Ne želimo da budemo deo njegovih političkih gluposti i politike koju vodi 10 godina. Njegovim ponašenjem idemo u neku vrstu avanturizma, bez ikakve vizije šta će se dalje desiti - rekao je Mektić. 

Takođe, Dodika je optužio i da je duboko podelio srpski narod i da sada pokušava da "glumi predsednika svih građana, a jasno je da radi sve da oteža situaciju građanima gde oni nisu na vlasti", rekao je Mektić. 

Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da vlast u RS mora da održi referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer o tome postoji usvojena odluka Narodne skupštine RS-a, ocenivši da je licemerno i cinično da se predsednik RS Milorad Dodik krije iza opozicije, čije ga mišljenje i ne interesuje. 

Istakao je da nigde u zakonu o referendumu ne piše da opozicija mora da podrži taj referendum. 

- Od kada je to Miloradu Dodiku stalo do toga šta ja mislim - upitao je Čavić i pozvao predstavnike vlasti u RS da održe referendum o čemu je Narodna skupština usvojila odluku.

Dodika i druge predstavnike optužio je da su se prepali sankcija, i ličnih i ekonomskih za RS. 

- Ja ću, kada referenduma bude, na njega izaći, ali mislim da taj dan neću dočekati - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online