Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti A

Srbi iz Srebrenice i dalje u neverici: Orićeve žrtve su ponovo ubijene

Oslobađajuća presuda ratnom komandantu muslimana u Srebrenici, Naseru Oriću, u ovom gradu je protekla bez euforije, ali i bilo kakvih međuetničkih incidenata. Srbi su presudu dočekali pognute glave, a porodice žrtava su i dan posle presude i dalje u šoku i neverici da je Sud BiH oslobodio čoveka koji je bio faktički gospodar života i smrti Srebrenice i okoline.

EPA/Fehim Demir
Ni trunke kajanja: Naser Orić

Istovremeno, niko od Srba ne veruje da će drugostepeni postupak bilo šta promeniti.

- Sud BiH je bio i ostao institucija u kojoj se sudi samo Srbima. Zato niko od porodica pobijenih Srba ni ne očekuje da će žalba Tužilaštva bilo šta bitno promeniti. Orić će na kraju, na čast međunarodnoj pravdi i pravosnažno biti oslobođen - kaže za "Vesti" Branislav Vasiljević, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i civila u Srebrenici.

On kaže da je na teritoriji Srebrenice tokom rata ubijeno 464 Srba, a da ne postoji srpsko selo u ovom gradu, a da nije potpuno zaravljeno.

Zalazje 12. jula 1992.

Branislav je rodom iz sela Zalazje u kome je 12. jula 1992. godine ukupno ubijeno 69 ljudi, a pet porodica je ostalo bez po dvojice braća. Njegova je jedna od njih.
- Tada su ubijena moja braća Radislav i Radisav. Naser Orić je komandovao tom akcijom i bio je tada na Zalazju. Međutim, njemu navodno Sud BiH ne može da sudi za komandnu odgovornost jer je u Haškom tribunalu oslobođen po tom osnovu. Može samo za direktno učešće u zločinima. Zar ovaj u Zalazju nije jedan od njih - pita Vasiljević.

- Iza Orića i njegove vojske nisu ostajali svedoci, ali ni kamen na kamenu. Sve što je moglo da se pokrade - pokradeno je, sve živo pobijeno, a sve drugo popaljeno ili uništeno - kaže Vasiljević i dodaje da i pored čvrstih dokaza, to nije bilo dovoljno za presudu.

- Zato su porodice Orićevih žrtava ponižene. Naši najmiliji su ovakvom pravdom još jednom ubijeni. Pokazalo se da je i ova presuda samo još jedan korak ka razgrađivanju BiH, posle čega se više ne postavlja pitanje opravdanosti referenduma Republike Srpske, već samo kada će on biti održan - kaže Vasiljević.

On navodi da je situacija u Srebrenici mirna, a da će Srbi učiniti sve da tako i ostane.

- Nemam nikakve dileme da su kojim slučajem Bošnjaci osvojili vlast, da bi ta presuda bila dočekana na ulicama, uz oduševljenje. Ovako, to slavlje je izostalo, a mi Srbi ćemo učiniti sve da ne nasednemo na neku moguću provokaciju. Kao hrišćani na zlo ćemo odgovoriti dobrim - priča naš sagovornik.

Izdajnici "pritiskali" svedoke

Branislav Vasiljević kaže da će organizacija kojom predsedava ovih dana izaći u javnost sa oštrim saopštenjem u kome će prozvati i neke od "viđenijih" Srba Srebrenice koji su učestvovali u "lobiranju" svedoka da promene iskaze protiv Orića.
- Reč je o ratnim profiterima koji su posle rata postali tajkuni. Svi odlično znamo ko su, a reč je o srpskim izdajnicima. Oni su nagovarali mnoge svedoke da preko noći promene svoje iskaze i na sudu ne optuže Orića za ono što je učinio. Neki su za to dobili novac, ali mnogi su bili primorani raznim ucenama - ističe naš sagovornik.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online