Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
21:30
B. Simonović - Vesti A

Sahat kula: Gromobran umesto krsta

Zahvaljujući donaciji turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, stara podgorička sahat kula, neobična, toliko puta opevana građevina, simbol stare podgoričke varoši, simbol arhitekture Otomanske carevine na ovom prostoru i svedok veoma burne, troipovekovne istorije "grada na sedam reka" pod brdom Gorica, sa trgom Bećir-bega Osmanagića oko nje, bljesnuli su ovih dana u novom ruhu.

B. Simonović
Svedok burne istorije: Sahat kula pre i posle restauracije

Simbol svih građana

Kad je skinuto zaštitno platno i uklonjene skele sa kule, međutim, umesto starog metalnog krsta koji je minulih vek i po stajao na njoj, ukazao se gromobran, koji je gromovito uzburkao strasti i podelio javnost, dotle da bi neki, čini se, bili spremni i da sruše kulu ako se na nju ne vrati krst, isto kao što bi je oni drugi radije poravnili sa temeljima nego dopustili da se na njoj opet postavi krst.

B. Simonović

Crveni barjak

U burnoj polemici koja se ovih dana vodi oko (ne)vraćanja krsta na Sahat kulu, iz zaborava je ispretan podvig starovaroškog partizana Coke Ćerića, koji je na dan kapitulacije fašističke Italije, 9. septembra 1943. godine, uspeo da se pod okriljem noći ispenje na Sahat kulu i na njoj postavi crveni barjak.

- Krst cara Dušana, koji je postavljen na Sahat kulu nakon oslobođenja od viševekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom, bio je znak da je rodni grad njegovog pretka Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića postao zajednički simbol svih Podgoričana - zagrmeo je Radoš Zečević, čelni čovek opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta u Podgorici i kao dokaz istakao činjenicu da niko od Muslimana, čak ni u doba austrougarske, italijanske ili nemačke okupacije nije iskoristio priliku da to hrišćansko znamenje ukloni sa Sahat kule.

U Demokratskom frontu su, inače, uvereni da je skidanje krsta sa Sahat kule ujdurma vladajuće Demokratske partije socijalista, Agencije za nacionalnu bezbednost i "jedne islamske obaveštajne službe", sračunata na izazivanje novih podela u Crnoj Gori i njenom pravoslavnom biću.

Istovetnog je mišljenja i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji smatra da je krst na Sahat kuli prvenstveno simbol slobode.

- Sahat kula kao građevina islamske arhitekture, ne može biti postament verskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu "simbiozu" mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode - oštro je reagovao Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice, i optužio poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da pokušava pokrštavanje Sahat kule prikazati kao "formulu suživota."

Beleg osmanlijske vlasti

Sahat kulu, najpoznatiji trag i beleg osmanske vlasti u Podgorici, kojom su zagospodarili 1474. godine, sazidao je vezir Hadži Hafiz-paša Osmanagić 1667. godine, predak glasitog "hair sahibije" (dobrotvora) Bećir-bega Osmanagića, koji je, kako piše Ilija Plamenac, 1878. godine dočekao oslobodioce Podgorice "sa sveštenstvom, đakonima i krstima." Knjaz Nikola, tadašnji gospodar Crne Gore, umeo je da ceni taj postupak Osmanagića - darivao ga je vojvodskom titulom, a u novije vreme njegovo ime je poneo i trg oko Sahat kule.

Za sada nije jasno kako će biti rešen ovaj spor. Turci - investitori obnove Sahat kule, kao i muslimani i Bošnjaci, ne bi da vrate krst tamo gde je stajao i nikome nije smetao vek i po. Iz krugova podgoričke gradske vlasti, pak, tvrde da se sve mora dovesti u prvobitno stanje, odnosno da će krst biti vraćen nakon restauracije, ali tu nameru uvijaju u floskulu da to, tobož, i nije klasični krst već "pokazivač strana sveta."

- Ko se dvoumi da li je to krst ili "pokazivač strana sveta" neka ode do drevne crkve Sveti Đorđe podno brda Gorica pa će se uvjeriti da i na njoj stoji istovjetan krst, a takav vjekovima stoji i na brojnim seoskim crkvama po Crnoj Gori - veli protojerej Predrag Šćepanović.

I Jevrem protiv

U polemiku oko krsta na Sahat kuli, odnosno, kako on veli, te "nedefinisane višekrake gvožđurije", uključio se i, u ovakvim prilikama, nezaobilazni srbomrzac, književnik Jevrem Brković, koji pita: "Znaju li ti majstori haosa šta znači danas i čemu vodi postavljanje hrišćanskog vjerskog simbola na spomenik islamske arhitekture?"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online