Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
08:54
Vestionline A

"To što je Rusija uradila protiv Crne Gore bio je čin rata protiv sada članice NATO-a"

"Zapad mora da obrati pažnju na Jugoistočnu Evropu, čije odnose sa zapadnim demokratijama Rusija aktivno pokušava da podrije", poručio je američki senator Ron Džonson, koji je Moskvu optužio za "čin rata" protiv Crne Gore.

Reuters
Ron Džonson koristi Crnu goru za oštru antirusku retoriku

Džonson je takođe kazao da se "susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem".

- Oni bi želeli da poboljšaju odnose, da preuzmu rizik za mir, ali im je potrebna pomoć i podrška Amerike, Evropske unije i NATO - naveo je senator.

Radio navodi da je Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu u Odboru za spoljnu politiku Senata, to izjavio u ponedeljak na prvom Transatlantskom forumu za strateške komunikacije u Atlantskom savetu, na kojem se raspravljalo o pokušajima državnih i ne-državnih aktera, među kojima je i Rusija, da utiču na zapadne demokratije, širenjem dezinformacija.

"Glas Amerike" navodi da pokušaji Rusije da se meša u prošlogodišnje američke predsedničke izbore za republikanskog senatora Džonsona nisu bili iznenađujući. On je rekao da je "destabilizujuća priroda ruskih poteza vidljiva širom Evrope, naročito u njenom istočnom delu".

- “Suđenje u Crnoj Gori trebalo bi da dokaže svima koji su spremni da slušaju da to nije bila samo propaganda i širenje dezinformacija. To je bio čin rata protiv sada članice NATO-a. To je ozbiljna situacija” - poručio je Džonson.

Navodi se da je američki senator upozorio da "Moskva svakodnevno pokušava da podrije odnose zapada sa državama u Jugoistočnoj Evropi, regionu koji je na prekretnici".

- “Ključno je da zapadna Evropa, zapadne demokratije obraćaju pažnju i da prenesemo Balkanu, jugoistočnoj Evropi, koliko su ključni za nas, za mir i stabilnost. Ako to ne uradimo, počeće da se okreću istoku, u situaciji kada je njihova celokupna ekonomska budućnost na zapadu - rekao je Džonson.

"Glas Amerike" navodi da je Džonson, kojeg opisuje kao senatora koji je ove godine više puta posetio Balkan, kategorično ocenio da "samo zapad može da donese bezbednost regionu".

- “Ne bi trebalo da budemo toliko usredsređeni na našu unutrašnju situaciju da zaboravimo koliko su važni odnosi i angažman sa Jugoistočnom Evropom. Njihova budućnost je sa nama. Moramo to da prepoznamo i da uradimo sve što možemo da im obezbedimo stabilnost, da im otvorimo vrata. U suprotnom ćemo propustiti šansu” - poručio je Džonson.

On je naveo da je "u međuvremenu, ključno pitanje ovde i s druge strane Atlantika kako se suprostaviti ruskoj kampanji dezinformisanja i destabilizacije" i ocenio da je "za to neophodna čvršća saradnja i bolja koordinacija SAD i Evrope".

- “Suština ruske propaganda je širenje dezinformacija, da se Evropljani nateraju da veruju da nikome ne mogu da veruju. Svakako ne Rusiji, ali ni zapadnim liderima. Time se podrivaju demokratije i to je veoma efikasna strategija. Potrebna nam je daleko bolja koordinacija da se tome suprostavimo - ako ćemo da obezbedimo mir i stabilnost”, kazao je senator.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online