Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
13:48
Vestionline, Tanjug A

Zaev: Ostaviti stare balkanske podele, inače gubimo svi

"Celokupna vlada Makedonije bezrezervno je usredsređena na razvoj prijateljskih odnosa sa susednim zemljama, a potrebno je da se ostave iza stare balkanske politike i podele, jer u suprotnom gube svi zajedno", izjavio je danas premijer Makedonije Zoran Zaev.

EPA/Fehim Demir
Dobri odnosi sa svim susedima: Zoran Zaev

- Kao dopunski vetar u leđa za nas, biće i obnavljanje dobrosusedskih odnosa, čijom restauracijom smo počeli još od prvog dana. Znate, u modernom svetu uspevaju samo oni koji su složni i koji sarađuju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva za boji život, putem međusobnog pomaganja do bolje budućnosti za sve - rekao je Zaev za magazin Srpska ekonomija.

Kako je rekao, odnosi Makedonije sa susedima bili su narušeni u kontinuitetu, dok su zalaganja za članstvo u EU i NATO bila samo deklarativnog karaktera, jer je, smatra, defakto postojalo širenje anti NATO i anti EU propagande.

Na pitanje magazina da li je produbljivanje političkih odnosa na liniji Skoplje - Priština na uštrb dobrih odnosa Srbije i Makedonije, Zaev je odgovorio:

- Vlada Republike Makedonije uvek će pratiti interese države i graditi relacije koje su bazirane na principima dobrosusedstva i unapređenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u unatrašnje poslove suseda. Ovakav pristup ka učvršćivanju i poboljšavanju međususedskih odnosa ostaće na istom kursu i ubuduće -  istakao je Zaev.

On se, kao i celokupna vlada, ističe, bezrezervno usredsredio na razvoj prijateljskih odnosa sa susednim zemljama. 

- Potrebno je da ostavimo iza nas stare balkanske politike i podele, jer u suprotnom gubimo svi skupa - jasan je makedonski premijer.

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Zaev smatra da će to biti jedan od najvećih izazova u ovoj fazi, kao i da lično smatra da će to biti i test za Makedoniju "koliko je porasla i sazrela kroz godine izolacije", te da li je naučila da ceni vrednosti koje nose prosperitet i bolju budućnost. 

Vlada Makedonije, prema rečima njenog premijera, fokusirana je na zatvaranje spora sa Grčkom, nakon što je potpisivanjem sporazuma zatvorila otvorena pitanja sa Bugarskom. 

- U ovom trenutku, nemoguće je precizirati kada će biti vidljivi rezultati koji vode ka rešavanju pitanja, ali je važno razgovarati i kreirati pozitivno javno mnenje kako u Grčkoj tako i Makedoniji. Ono što je za mene važno i što mi uliva nadu jeste činjenica da smo ponovo uspostavili komunikaciju - rekao je Zaev.

Korak ka tome, smatra, jeste i poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa Skoplju. 

Vlada Makedonije će nastaviti sa svojom politikom prema susedima bez predrasuda i sa spremnošću za dijalog, naglašava Zaev, kao i sa prezentacijom, kako je rekao, "na žalost" novog, političkog pristupa, kako bi stekla više prijatelja među državama članicama NATO i EU. 

- Kažem nažalost, jer upravo zbog suprotnog pristupa u prošloj deceniji, bili smo izolovani i lišeni perspektiva koje se otvaraju kada ste među prijateljima, kao i budućnosti u kojoj smo sada mogli da živimo da su nam EU i NATO zaista bili prioritet - rekao je Zaev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online