Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
20:58
Vestionline, Tanjug A

Kraj za Plenkovića: Ustaški poklič obara hrvatsku vladu?

Hrvatska vlada neće biti ugrožena kompromisnim rešenjem sporne spomen ploče HOS sa ustaškim pozdravom "za dom spremni", koja je iz Jasenovca privremeno izmeštena u Novsku, tvrdi premijer Andrej Plenković. Ima, međutim, mišljenja da ako "padne li vlada", to će biti kraj Plenkovićeve karijere.

EPA/Antonio Bat
U problemu zbog ustaškog pozdrava: Andrej Plenković

To kompromisno rešenje, naime, nije po volji na predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, ni manjoj članici vladajuće koalicije - Hrvatskoj narodnoj stranici, jer iako je ploča izmeštena na njoj je ostao grb HOS u kojem je uklesan ustaški pozdrav.

Plenković je novinarima objanio da će druga faza biti rešena na osonovu mišljenja vladine Komisije, a suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima.

- Potom će vlada izraditi zakonski predlog i uputiti ga Hrvatskom saboru koji donosi zakon. Time će dugoročno biti rešen problem - rekao je premijer, prenosi Jutarnji list.

Boris Milošević, zastupnik u Saboru i zamenik predsednika SDSS, kaže da nije dobro da se ZDS svede na Srbe.

- Ako oko toga ne postoji društveni konsenzus, bolje je da ploča ostane, nego da se sklanja radi Srba - rekao je Milošević.

Na pitanje može li se zbog isticanja ustaškog pozdrava i korištenja fašističkih simbola raspasti koalicija, odgovara da se rukovodstvo SDSS-a tek mora da raspravi ovu situaciju i da je, kako je rekao, dobro odmeri.

- U SDSS-u se o tome nije raspravljalo. U lošoj smo poziciji i stvar se ne može svesti samo na nas. Kad bismo izašli iz vladajuće koalicije, to bi značilo da su Srbi srušili vladu. Stvari se potpuno pogrešno postavljaju i pokušavaju svesti na to da ploču treba maknuti zbog Srba - rekao je Milošević, napominjući da treba razmisliti šta korištenje ustaškog pozdrava ZDS znači za celo društvo.

Inače, vladinu Komisiju za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, koje vodi predsednik HAZU Zvonko Kusić, sastaće se naredne sedmice i, premda im je rok za preporuku vladi do marta 2018, čini se da će požuriti s radom, što je potvrdio i sam Kusić.

- Bilo je predviđeno da se sastajemo jednom mesečno, no sastajaćemo se dvaput. Dosta pismenih priloga dobivamo i od institucija iz inostranstva - rekao je Kusić, prenosi Jutarnji.

S druge strane, spor oko ploče izazvao je nemir u delu braniteljske populacije, a premijer nipošto ne želi da se s njima otvori bilo kakav front, navodi list. Iako se, kako se navodi, mlaki Plenkovićev stav prema ploči i kompromis kojim se problem samo premešta 20 kilometara dalje tumači kao njegova slabost i pre svega strah od desnice u stranci, iz vlade to demantuju.

Neimenovani HD-ovac, međutim, za Jutarnji kaže da to Plenkovićevo polovično rešenje kojim niko nije zadovoljan, ni HOS, ni koalicioni partneri, ni mnogi u HDZ-u.

- Situacija je samo postala zamršenija. Šta ako se sada i na drugim mestima počnu postavljati ploče, a vrlo je moguće - kaže isti izvor i dodaje da je najgori u svemu utisak da "Plenković sve to radi pod pritiscima koalicionog partnera, pre svega Milorada Pupovca kako bi zadržao fotelju".

Neki, pak, ističu da je tu odgovornost na Plenkoviću, precizira list.

- On je premijer, dobio je mandat da rešava probleme, a to ne čini. Problem s pločom je ogledni primer kako se vodi država - sve se odlaže - kaže sagovornik zagrebačkog dnevnika.

Ističe da je Plenković problem ploče trebao rešiti pre osam meseci.

- Padne li vlada na temi pozdrava "za dom spremni", Plenković neće imati nikakvu političku budućnost u HDZ-u, Hrvatskoj, ni u Evropi. Ali, on se boji desnog krila unutar HDZ-a i zato okleva - rekao je neimenovani sagovornik iz HDZ za Jutarnji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online