Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.09.2017.
22:51
Balkan Insight A

Crna Gora pod pritiskom EU mora da plati milionsku odštetu za ratne zločine

Crna Gora će platiti oko 1,35 miliona evra u ime ratne odštete žrtvama ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji devedesetih godina, kako bi zadovoljila pristupne uslove Evropske unije po pitanju pravde.

Reuters
Ratna odšteta teška preko milion evra

Nova vlada Crne Gore izvestila je o progresu zemlje u pregovorima sa EU. Kako prenosi "Balkan insajt", suma će biti uvećana za još 128.530 evra, ukoliko se još osam slučajeva koju su trenutno pred sudovima, zaključe do kraja godine.

Kako se navodi u izveštaju odšteta je već odobrena za 145 slučajeva koji su se našli pred crnogorskim sudovima poslednjih nekoliko godina. Zahtevi za odštetu podneti su u nekoliko gradova Crne Gore, zbog mučenja i ubijanja muslimanskih i hrvatskih civila početkom devedesetih.

Za sve ove slučajeve, osim u četiri, optuženi su proglašeni da nisu krivi i sud ih je oslobodio. Četvorica koja su proglašeni krivima dobili su ukupno 12 godina zbog maltretiranja hrvatskih zatvorenika u Morinju, kod Kotora.

U slučaju "Morinj", odštetu je tražilo 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske, kojima će biti plaćeno skoro milion evra.

Advokat Velija Murić koji je predstavljao većinu porodica žrtava u slučaju deportacije muslimana, kao i u slučajevima Bukovica i Kaluđerski Laz, rekao je da novčane nadoknade ne mogu da zamene zatvorske kazne za koje crnogorske vlasti nisu učinile dovoljno da bi bile izrečene.

- Svi ovi slučajevi moraju da se tretiraju kao da i dalje traju, jer su pred sud dovodeni samo egzekutori - rekao je Murić, prenosi "Balkan insajt".

Vlada Crne Gore potpisala je 2008. godine sudsku nagodbu sa porodicama Bošnjaka koji su bili deportovani i ubijeni 1992. godine. Žrtve i njihovi rođaci, njih 247, dobili su ukupno oko pet miliona dolara odštete.

Crna Gora počela sa isplatom ratne odštete Hrvatskoj

Crna Gora je 2010. godine počela da plaća deo odštete za navodne zločine rezervista Jugoslovenske armije građanima Hrvatske tokom napada na Dubrovnik 1991. godine. Samo u jednom slučaju Crna Gora je platila 30.000 evra kao odštetu čoveku iz Dubrovnika, za čamac koji mu je ukraden 1991. godine.

Crna Gora je često kritikovana na Zapadu da se ne zalaže dovoljno da reši pitanje ratnih zločina, iako je tužilaštvo reklo da je pokrenulo više istraga 2016. godine. Poslednji godišnji izveštaj EU objavljen u novembru, naveo je da Crna Gora i dalje sporo napreduje, kao i da tužilaštvo mora da pokaže aktivniji pristup.

- Primećene su pravne greške u sudskim odlukama i primeni internacionalnog humanitarnog prava. Uprkos pojedinim pozitivnim momentima, Crna Gora mora bolje - navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online