Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.08.2017.
10:44
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska u problemu zbog "Za dom spremni": Ko će pobediti - Plenković ili veterani?

Danas bi trebalo da bude nastavljeno traganje za rešenjem sporne spomen ploče HOS u Jasenovcu sa utisnutim ustaškim pozdravom "za dom spremni" na sastanku predstavnika vladajućeg HDZ i tog udruženja, a nakon što je premijer Andrej Plenković obećao da će to pitanje biti rešeno u narednih nekoliko dana.

EPA/Antonio Bat
Mnogi smatraju da će uklanjanje ploče biti početak njegovog kraja: Andrej Plenković

Plenković je, naime, nakon jučerašnjeg sastanka sa svojim saradnicima obećao da će za tu spornu ploču, koja mesecima podiže tenzije u Hrvatskoj do toga da se postavlja čak i pitanje opstanka aktuelne vlade, naći rešenje koje će biti u skladu sa zakonom.

Premijer je rekao da će se tražiti rešenje koje neće biti na, kako je rekao, štetu pripadnika HOS i koje neće vređati jasenvačke žrtve.

Bivši ministar kulture i bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović, međutim, uoči današnje sastanka predstavnika HDZ i HOS-a u vezi sa pitanjem sporne spomen ploče u Jasenovcu, kaže da ne zna kakvo će  rešenje biti, ali je upozorio da je "Plenković podlegao političkih pritiscima svojih koalicionih partnera, HNS-a i Milorada Pupovca te da je doneo političku odluku da se pronađe rešenje koje je on nazvao neuklanjanjem, već izmenom dela sadržaja na ploči.

- Sad treba pronaći pravni modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za uklanjanje ploče - kaže Hasanbegović i ističe da, prema njegovom mišljenju, jedino moguće rešenje za ovu situaciju da ploča ostane, te da se slične ploče i spomen obeležja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu širom Hrvatske.

- U potpunosti je neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne jedinice  bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje - rekao je Hasanbegović za zagrebačku TV N1.

Plenković sinoć, međutim, nije mogao da kaže na koji način će biti rešeno to pitanje koje za njega i njegov kabinet, kako procenjuju hrvatski mediji, nije nimalo bezazleno.

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" legalno je utisnut u grb Udruženje HOS, kao i još osam udruženja hrvatskih veterana.

Vlada, smatra deo medija u Hrvatskoj, rešenje za ovo pitanje ne može da nađe bez pristanka pripadnika HOS, pa otuda se razgovori na tu temu nastavljaju upravo sa njima.

Plenkovićev problem je, kako se navodi, tim veći jer se sa uklanjanjem ustaškog pokliča ne slaže ni desna strua samog HDZ-a na čijem je on čelu.

O tome je sasvim jasno u ponedeljak za Večernji list govorio potpredsednik HDZ Miljan Brkić, a isti stav imaju i Ivan Aralica, svojevrsni ideolog desnice, Đuro Perica, jedan od osnivača HDZ-a, ali i Miroslav Tuđman, HDZ-ov zastupnik i sin pokojnog prvog predsednika  Hrvatske. 

Jedino bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor, koja više nije članica te stranke, smatra da ploči HOS nije mesto u Jasenovcu.

Za Aralicu je, na primer, trenutak uklanjanja HOS-ove ploče ili samo "za dom spremni" je početak kraja Plenkovićeve vlasti.

Aralica smatra da će tim činom premijer Plenković sam sebe srušiti i izgubiti vlast.  

- HOS-ova ploča mora ostati u Jasenovcu, a protivnike te ploče treba uveriti da ZDS u njihvom grbu  ne znači slavljenje ustaškog režima, nego da je ta ploča postavljena u spomen žrtvi pripadnika HOS-a. Drugo, stranke levice moraju da shvate  da komunizam kao osnova njihove stranačke ideologije mora biti uklonjen. Treba izjednačiti komunizam i fašizam, a iz antifašizma apstrahovati  komunističko vođstvo - rekao je ranije Aralica.

Prema aktuelnoj trenutnoj zakonskoj regulativi ne postoji mogućnost uklanjaja sporne ploče.
Čeka se i odgovor ministra uprave Lovre Kuščevića na interpelaciju SDP-a o ploči u Jasenovcu, a iz toga bi se moglo naći rešenje ovog pitanja.

Koliko je u svom razmišljanu Plenković usamljen i jesu li hrvatski veterani spremni na bilo koju vrstu kompromisa, za sada nema informacija.

Miljenko Kolobarić, predsednik Zbora udruženja veterana gardijskih jedinica kaže da je pitanje ploče stvar udruženja HOS-a, te da su on iz garde spremni da podrže sve što oni budu predložili.

- Apelujem na vladu da se rešava samo pitanje ploče u Jasenovcu, nego da se "u istom paketu" reše i četnička obeležja kakvih ima ponajviše u Slavoniji. Potrebna su nam trajna rešenja, neka rade svoj posao i neka vlast i opozicija prestanu s praksom uvlačenja branitelja u svoje političke igre - naveo je Kolobarić. 

Veterani, pišu mediji, čekaju rasplet da bi se odredil prema narednim koracima, a Večernji tvrdi da kompromisima, čini se, nisu ni najmanje skloni. Oni podsećaju i na ranije reči premijera da se zakoni moraju poštovati.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online