Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

General umire i nikog nije briga

Delegacija iz Rusije koju je predvodio predsednik Komiteta Rusije za zaštitu generala Mladića, ruski poslanik Pavel Dorohin šokirana je zdravstvenim stanjem bivšeg komandanta VRS.

EPA/Toussaint Kluiters
Zdravlje ozbiljno uzdrmano: Ratko Mladić u haškoj sudnici

Dorohin kaže da je Mladić u odnosu na pre dve godine kada ga je video, drastično lošije i da mu se stanje svakim danom pogoršava.

- Ovo je naša četvrta poseta generalu. Došli smo da moralno podržimo Mladića, da procenimo njegovo zdravstveno stanje i razradimo dalje korake za njegovu zaštitu i faktički spasavanje. Postoji direktna i realna opasnost po život generala Mladića, što nam je i sam Mladić potvrdio u razgovoru. On je direktno rekao da ga desna strana tela - grudi, ruka i noga, stalno bole i da loše rade. Uopšte uzevši, on je izgledao gore nego pre dve godine, kada smo bili poslednji put - rekao je Dorohin.

On je kazao i da je lečenje generala Mladića krajnje haotično.

- Lekovi kojima ga leče su nespojivi jedni sa drugim, dnevno mu se periodično daje i po 20 tableta, a pri tome niko mu ne govori kakve su to tablete. Mi smo uznemireni da će takvo lečenje da izazove pogoršavanje njegovog zdravlja - rekao je Dorohin i najavio da će se ovaj Komitet ponovo obratiti vlastima Rusije kako bi se ponovo zatražilo Mladićevo privremeno puštanje na slobodu i prebacivanje na lečenje u Moskvu.

- Faktički, u novim okolnostima, možemo ponovo zatražiti da on hitno bude upućen na ispitivanje i lečenje u Rusiju, u suprotnom aktivnosti Tribunala nikako ne mogu da se nazovu humanim - objasnio je Dorohin.

U delegaciji koja je posetila Mladića bila je i akademik Jelena Guskova koja je podsetila da su svi očekivali da će Haški tribunal odobriti poslednji zahtev za njegovo lečenje u Rusiji.

- Njegov dolazak u Moskvu je bio veoma dobro pripremljen. Generala Mladića je čekala pripremljena soba u Nacionalnom naučno-praktičnom centru za kardiovaskularnu hirurgiju Bakuljev, a doktori su bili spremni da ga prime na lečenje u bilo koje vreme. Bili smo sigurni da ćemo moći da ga izvučemo napolje jer je iz Haškog tribunala, prema medicinskim indikacijama, puno ljudi pušteno pre donošenja presude - navela je Guskova.

Vojnik do kraja

Pavel Dorohin je kazao da je Mladić hrabar čovek koji čak ni svoje advokate ne želi da obaveštava o pogoršanom zdravstvenom stanju.
- On je vojni komandant, zapovednik i za njega je izuzetno teško da prizna svoju slabost. On ima sasvim drugu vrstu moralnih vrednosti - rekao je Dorohin i podsetio da je Mladić i 2012. godine kada su ga posetili članovi Komiteta kazao da mu ništa nije potrebno i da pruže pomoć drugim haškim pritvorenicima kako bi on ostao poslednji Srbin koji će otići iz te tamnice.

Darko Mladić kaže za "Vesti" da nije začuđen izjavama ruske delegacije, jer odražava pravu sliku zdravstvenog stanja njegovog oca.

- Već više puta smo ukazali da se zdravstveno stanje mog oca kontinuirano pogoršava. Naši doktori - veštaci su tokom njegovog pregleda i uvida u način lečenja ustanovili grube propuste uključujući i da prima lekove koji su međusobno nespojivi - kaže Mladić.

Na pitanje da li očekuje veću pomoć Rusije, Darko Mladić kaže da će se obratiti ne samo njima, već i vlastima u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim i međunarodnim institucijama kako bi se njegovom ocu omogućilo adekvatno lečenje.

V. Sekulić
Po diktatu NATO: Jelena Guskova

Guskova: Presudom se abolira NATO

Komentarišući najavu da će u novembru generalu Mladiću biti izrečena prvostepena presuda, Jelena Guskova ocenjuje da je za Haški tribunal general "čovek koga treba osuditi".
- Pokušava se dokazati teza da su Srbi krivci za događaje iz 90-ih. Ako se dokaže da su Srbi krivci za sukob, onda se opravdava agresija NATO-a bez odluke Saveta bezbednosti UN protiv Jugoslavije 1999. godine. Do danas se legitimitet delovanja NATO-a dovodio u pitanje, a ovako će ispasti da su potezi NATO-a bili opravdani, pošto su kažnjavali krivce. Ovo sve ima ozbiljnu političku pozadinu kako za formiranje Tribunala, tako i za njegovu neobjektivnu delatnost - kazala je Guskova.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online