Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
10:40
Vestionline A

Vatrogasci statusom "zapalili" Hrvatsku: Šta se viče? Srbi naravno!

U noći između nedelje i ponedeljka u Hrvatskoj je buknulo oko 30 požara, a odmah su se čule spekulacije da su oni podmetnuti. Gorelo je duž cele Hrvatske, a usledilo je i hapšenje nekoliko osoba, među kojima su bili i državljani Srbije.

Reuters
Ko je kriv za požare u Hrvatskoj?

Pošto je odmah krenula histerija kako, eto, Srbi podmeću požare po "lijepoj njihovoj", na zvaničnoj stranici vatrogasaca osvanuo je krajnje zanimljiv status koji je "zapalio" internet i društvene mreže.

Zato ga prenosimo u celosti:

"To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce a la leća... Najjače se čuje: 'Podmetnuto'. 

Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća jer neki nikako da shvate da se leti ne pali roštiljčić u prirodi, može biti da neko vari u svom dvorištu pa iskrica omakne (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamenu parcele u građevinsku. 

Ali svi su spremni da viču: 'To su oni što mrze sve hrvatsko!'

Ali ako i jeste ljudski faktor, u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, a onda manje onih ostalih. Opet se čuje: 'Oni!'. 

Oni mogu biti Romi, Česi, Italijani, muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče? 'Srbi, naravno'. 

I ko sad može da izađe na kraj s takvom masovnom histerijom?!? Pa ljudi moji, koji vam je k...?
Ovo je leto bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna kako i ko je potpalio. A za ostalih 190-ak ne znamo. Podvlačim: NE ZNAMO. Ne da ne znamo to, nego pojma nemamo ni o čemu. Totalno smo glupi i verujem da ima masa njih koji još uvek misle da se požar najbolje gasi kiseonikom pod pritiskom! Ili da je bolje što duva bura, bar će ga ugasiti. Ili da je sramota što kanadera nema noću. Pa imaju svetla valjda. 

Ne, definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo da analiziramo uzroke i posledice, razmotrimo sve opcije, izaberemo najverovatniju. I svejedno da se ogradimo da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine. 

Na kraju moramo... dakle MORAMO razviti svesnost odgovornosti za reči koje izričemo. Te reči mogu nekog povrediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te reči su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se 'ovi' skupe u rulju i krenu na linč paleći 'onima' sela, aute, njive... 

Vidim da bi neki vešali, strijeljali, mučili.... Čitam i da bi krv u potocima.....Ima li kraja više svemu", objavljeno je na stranici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online