Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.08.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Stopiran zakon u Hrvatskoj: Na meti 30.000 srpskih kuća?!

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, smirio je strasti u ovoj državi najavom povlačenja zakona koji je predviđao da će svi vlasnici nekretnina od 1. januara sledeće godine državi davati čak 160 puta više novca nego što su to činili do sada. Za samo nekoliko nedelja, više od 100.000 ljudi je potpisalo peticiju da se ovaj zakon ne usvoji.

EPA/Antonio Bat
Povlačimo zakon: Andrej Plenković

Mnogostruko uvećane dažbine posebno su zabrinule proterane Krajišnike zato što su se na "meti" našle sve one nepokretnosti u kojima niko ne živi ili se iznajmljuju. Prema nekim procenama, na ovaj način bi ekstremno bilo oporezovano čak do 30.000 srpskih kuća.

"U ovom trenutku prevladava stav da vidimo da li je najmudrije rešenje da se predloži odgađanje primene tog poreza za dogledno vreme", naveo je hrvatski premijer.

Za Sašu Miloševića, potpredsednika SNV-a to je znak da će svakako doći do promena spornih zakonskih odrednica, a da će srpski zastupnici u Saboru učiniti sve da se zaštite prava Srba povratnika, ali i onih koji su i dalje u izbeglištvu.

Ostajemo bez dedovine

- Ne zaboravimo da bi od 1. januara sledeće godine trebalo da počne primena Zakona o poljoprivrednom zemljištu prema kome će se kažnjavati vlasnici koji ne obrađuju svoju zemlju u skladu s njenom namenom. Prevedeno na srpski, to će faktički značiti za Srbe da će veoma brzo ostajati bez svoje dedovine jer neće imati novca da plate predviđene kazne koje su desetostruko više od same vrednosti te zemlje - upozorava Džakula.

- Definitivno neće doći do povećanja naknada od 1. januara 2018. Kada će i na koji način novi zakon definisati problem da ne može neko sa više kuća da plaća isti porez kao neko ko ima samo jednu, na kraju će odlučiti saborski zastupnici. Međutim, ovaj zakon ne može da prođe bez "srpskih ruku", zbog čega ćemo se bez sumnje potruditi da se unesu dovoljno dobri zaštitni mehanizmi za srpsku zajednicu - kaže Milošević za "Vesti" i dodaje da su spornim zakonom najviše bili pogođeni oni Srbi koji su sve ove godine - "ni tamo - ni vamo".

- Reč je o Krajišnicima koji su po pravilu leti u svojim kućama po Hrvatskoj, a preko zime u Srbiji ili Bosni, dakle nemaju stalno mesto prebivališta u Hrvatskoj. Uveren sam da će i ova kategorija biti zaštićena jer će, pretpostavljam, novi zakon predviđati i pogodnosti kad je reč o napuštenoj srpskoj imovini - ističe Milošević.

Kraj trgovinskog rata

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 evra, navedeno je u Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Sa susednim državama je dogovoreno da se od danas u potpunosti normalizuju kontrole na granicama.

S druge strane, Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma upozorava da će, u slučaju da se odrednice zakona bitnije ne izmene, Srbi prvi biti na udaru novih nameta.

- Ne postoji tačna statistika o kom broju srpskih nekretnina je reč, ali neke procene govore da je to 20.000 do 30.000 kuća. Zbog činjenice da Srbi u njima ne žive, njima je preimenovana namena iz stambenog prostora u vikendice. Iskreno, sumnjam da će bilo šta da se uradi - smatra Džakula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online