Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
16:56
Vestionline A

Sputnjik: Amerika u misiju "Balkan" kreće iz Crne Gore

U Crnoj Gori se ovih dana obavljaju ozbiljne pripreme za predstojeću posetu potpredsednika SAD Majka Pensa. Neki smatraju da se Amerika odatle vraća na Balkan.

Reuters
Priprema se poseta u Crnoj Gori: Majkl Pens

Zvanični povod Pensove posete je samit lidera država članica Američko-jadranske povelje, na kojem će u statusu posmatrača učestvovati i Srbija.

Pensova poseta ocenjuje se kao istorijska, jer se radi o najvišem američkom zvaničniku koji će posetiti Crnu Goru još od 1905. godine, kada su dve države prvi put i zvanično uspostavile diplomatske veze.

Ono što, međutim, takođe budi pažnju, ne samo crnogorske, već i šire javnosti, jeste svakako okolnost da će Pensov boravak u Podgorici ujedno biti i prva zvanična poseta regionu nekog od predstavnika iz samog vrha nove Trampove administracije.

U tom smislu, već su aktuelne spekulacije da li zakazana poseta znači i signal za ponovno aktiviranje ozbiljnijeg američkog prisustva u regionu, kao i da li su možda posredi koraci u pravcu daljeg "neutralisanja ruskog uticajana Balkanu", piše Sputnjik.

Ima dosta argumenata za takvo razmišljanje, navodi dalje Sputnjik, s obzirom na to da je zvanični povod za posetu potpredsjednika SAD vezan za učešće na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje (A5), a koja je 2003. godine osnovana uz pokroviteljstvo Amerike kako bi "koordinisala aktivnosti podrške zemljama koje su zainteresovane za članstvo u NATO".

SAD ostaju oprezne

Istovremeno, još jedan visoki američki zvaničnik govorio je danas o ulozi SAD na Balkanu. Naime, Hojt Brajan Ji je izjavio da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana ali da će ostati oprezne.

- Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu - rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi "svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori".

Najavljeni skup u Crnoj Gori i prisustvo Pensa su, ocenjuje Sputnjik, američki napor da se utvrdi i ojača prisustvo NATO u regionu, a interesantan je i detalj da će, pored Crne Gore, zvanični domaćin skupa biti i Makedonija, koja se smatra sledećom članicom Alijanse.

Nema sumnje da će poruke, koje potpredsednik Pens uputi glavnim protagonistima u regionu, javnost propratiti sa velikom pažnjom. Ukoliko se ubrzo ostvari i američki naum za munjevito uvlačenje Makedonije u Severnoatlantski vojni savez, prisustvo NATO–a na Balkanu biće praktično zacementirano.

S obzirom na to da su svi ostali učesnici samita već članice ili imaju otvorene aspiracije za članstvo u NATO, biće veoma interesantno kakva će očekivanja imati nova američka administracija u pogledu Srbije, koja je do danas vodila politiku balansiranja i neutralnosti na međunarodnoj sceni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online